BIST'e 14 milyon liralık kalp ve yüz nakli

Borsa İstanbul, 14 milyon liralık yatırımla ‘borsanın kalbi’ olarak nitelendirilen Birincil Veri Merkezi ve Veri Ekranı’nı hayata geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD’li Nasdaq ile ortaklık anlaşmasına imza atan Borsa İstanbul (BIST), Birincil Veri Merkezi ve Ekranı’nın açılışını dün İstinye’de yaptı. Bu kapsamda teknolojik altyapı yatırımlarına yoğunlaşan BIST, 14 milyon liralık yatırımla ‘borsanın kalbi’ olarak nitelendirilen veri merkezini tamamlarken, ‘borsanın yüzü’ olarak tanımlanan veri ekranını da yenileyerek hizmete soktu. BIST Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, bunun bir by-pass değil, nakil niteliğinde olduğunu söyledi. 

Analog teknolojiden dijitale geçiş 

Konuşmasına “Borsa İstanbul için tarihi bir gün yaşıyoruz” diyerek başlayan İbrahim Turhan, veri ekranında klasik analog teknolojiden dijital teknolojiye geçtiklerini kaydetti. BIST’in veri ekranının yıllardır statik bir görünüme sahip olduğunu ifade eden Turhan, 55 inçlik 36 ekranın bir araya gelmesiyle oluşturulan yeni veri ekranında borsanın ürettiği verilerin yanı sıra dünyanın önde gelen finans merkezlerinin verilerinin de olacağını söyledi. 

3 boyutlu yeni ekran

Veri ekranının 1.75 milyon dolara mal olduğunu, veri merkeziyle birlikte ise toplam yatırım tutarının 14 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Turhan, yeni veri ekranına ilişkin şu bilgileri verdi: “Borsa’ya ilişkin tüm veriler çubuk, bar, pay grafiklerle ekranda görünürken, gün içinde en çok düşen ve yükselen hisseler, VİOP verileri, hisselerdeki yerli-yabancı payları gibi bilgilerde ekranda yer alacak. 2-3 dakikada bir veriler yenilenecek. Değişim Türk borsasının da yabancı borsaların veri ekranlarında görünmesine yönelik bir adım olacak. Ayrıca, BIST ekranına yeni boyut kattı. Yeni ekranla 3 boyutlu görüntülemeye de imkan sunacak.” 

İstanbul’a ikiz merkez 2015’te 

Turhan, veri merkezi yatırımı ile veri iletim süresinin üç kat hızlı hale geleceğini ve teknik arızaların da yüzde 99 oranında önüne geçileceğini söyledi. Geçmişte BIST’te sağlıklı soğutma yapılamadığını ve tüm kabloların aynı kanallardan üst üste geçtiğini aktaran Turhan, şunları söyledi: “Dolayısıyla her an mekanik aksamdan veya elektrik kablolarından kaynaklanan bir sorun tüm sistemi etkiliyordu. Yeni yaptığımız veri merkezimizde tüm bu sorunları ortadan kaldırıyoruz” dedi. Turhan ayrıca, afet ve benzeri etkenlerle veri merkezinde bir sorun olması halinde devreye sokmak amacıyla İstanbul’da bir ikiz merkez kuracaklarını, bu projeye de 2015’te başlamayı planladıklarını kaydetti.

Şirketlere çöpçatanlık yapacağız

Oluşturulacak data merkezi ile şirket evliliklerine aracılık etmek istediklerini vurgulayan Turhan “Girişim sermayesi şirketleri, melek yatırımcılar ve yatırım fonları, yatırım yaparken şirketlerle ilgili ihtiyaç duyacakları her türlü bilgiyi burada bulabilecekler. Yani Borsa İstanbul ‘çöpçatanlık’ yapacak” dedi. Enerji Borsası’nı da yakın bir zamanda hayata geçireceklerini ifade eden Turhan, “Yüksek Planlama Kurulu’ndan karar çıktı. Böylece hukuki ve teknik bir engelimiz kalmadı. Enerji Borsası her an kurulabilir” diye konuştu.

Yeni seans salonu eylülde hizmette

İbrahim Turhan, seans salonlarında ilkokul sıralarındaki gibi çalışma ortamının artık olmayacağını ifade ederek, tadilat nedeniyle salonun 3 ay kapanacağını söyledi. Haziranda salonu yenilemeye başlayacaklarını ifade eden Turhan, “Seans salonunda gerçekleşen işlemler toplam gerçekleşen işlemlerin maddi değerinin yüzde 5’inden az. Ancak seans salonunun varlığını devam ettirmesini istiyoruz. Tüm bu dönüşümün ardından salonumuzda çalışan aracı kurum çalışanları raporlar üretip, müşterilerini bilgilendirebilecek. SPK ile anlaşma sağlanırsa, kendi portföyünü yöneten nitelikli yatırımcıların da gelip işlem görmelerini istiyoruz” diye konuştu.