Borsa haftaya 72 bini görebilir
İntegral Menkul Değerler, sermaye piyasalarınınbir haftasını değerlendirdi ve gelecek haftaya yönelik yorumlar yaptı.
İSTANBUL - İMKB 100 Endeksi bu hafta 71.435 -69.817 bandı arasında işlem gördü. Endeks bu haftayı yüzde 0,30 yükselerek 71.004 seviyesinden kapattı. Banka Endeksi bu hafta yüzde 0,44 düşerken, Sanayi Endeksi yüzde 0,47 yükseldi. Haftalık işlem hacmi 9,496 milyon TL’den 13,630 milyon TL’ye yükseldi. Bu hafta DJI yüzde 3,40 ve DAX yüzde 4,48 değer kazandı.
Euro bölgesi ve ABD borsalarında geçen haftaki Yunanistan ve ABD mali uçurum tartışmaları nedeniyle sert satışların olduğu görülmüştü. Bu hafta Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan’ın 2. Yardım paketine dair uzlaşı sağlanamaması fakat sonraki konuşmalarda piyasalara pozitif izlenim verilmesi ve 26 Kasım tarihinde tekrar toplanma kararı alınması piyasalara olumlu yansıdı. Bununla birlikte ABD başkanı Barack Obama’nın mali uçurum konusunda Kongre’nin bir anlaşmaya varacağı konusunda güven belirtmesi hafta boyunca borsalarda yükselişlerin olduğunu gördük. ABD’de ise açıklanan Fed başkanı Bernanke’nin konuşmasında eğer mali uçurum konusuna çözüm bulunabilirse 2013 iyi bir yıl olabilir, fakat bunun çözümü için FED’in elinde yeterli aracın olmadığını açıklaması önemliydi.
Haftanın son işlem gününde Almanya’da iş dünyası güveninin son 2,5 yılın en düşük seviyesinden beklenmedik artış kaydetmesi ve Alman ekonomisinin hızlanabileceğine işaret etmesi borsalara alım getirdi. Euro ve ABD tarafından gelen diğer açıklamalar ve veriler:
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Fransa’nın kredi notunu Aaa’dan Aa1’e düşürdü ve görünümünü negatif olarak belirledi. Moody’s tarafından yapılan açıklamada "Fransa'nın mali görünümü, iç ve dış talepteki düşüşten ötürü kısa vadeli ve yapısal sıkıntıların etkisiyle de uzun vadeli olmak üzere ekonomik beklentilerdeki bozulmanın bir sonucu olarak belirsiz" ifadeleri vurgulandı.
ABD’den açıklanan son verilerde olduğu gibi bu haftaki verilerde olumlu geldi. Ülkede konut başlangıçları beklentilerin üzerinde artış kaydederek 4 yılın zirvesine yükseldi. İstihdam talepleri beklentilerin altında gerçekleşerek 410.000’e geriledi.
Haftanın genelinde yurt dışı borsalarının olumlu seyrine rağmen, Merkez Bankası faiz kararları piyasayı tatmin etse de, Ortadoğu’daki karşılık ve Türkiye’nin NATO’dan resmen patriot füzesi talep etmesi, borsada satış baskısının artmasına neden oldu. Moody’s Türkiye’nin kredi notu değiştirmeyerek Ba1 görünümü pozitif olarak koruduklarını açıkladılar, geçen haftalarda buna benzer açıklaması piyasa tarafından fiyatlandığı için etkisi sınırlı oldu.
26 Kasım Haftası Beklenti ve Yorum
19-23 Kasım haftasının 4 gününde satıcılı seyir izleyen İMKB haftanın son işlem gününde 69.800 seviyesinden destek alarak hafta boyunca oluşan tüm kayıplarını sildi. 26 Kasım haftası endeksin 70.500 seviyesinin üzerinde tutunması halinde 71.800 ve 72.500 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalarda biraz daha teknik seviyeler ve yurt dışına paralel seyir izlenebilir. Dow Jones’un teknik olarak yükseliş trendinin alt bandından destek alarak üst banda doğru hareket etmeye başlaması ve DAX’ın tekrardan 50 günlük ortalamasının üzerine yükselmesi İMKB’yi destekleyen diğer unsurlar olacaktır.
Haftaya yurt içinde ve dışında takip edeceğimiz veriler:
Pazartesi; Türkiye Sektörel Güven Endeksleri ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranları, Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın Yunanistan toplantısı, Almanya GFK Tüketici Güveni Endeksi, ABD Chigao Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi
Salı; TCMB PPK toplantı özeti, İngiltere 3. Çeyrek GSYİH, ABD Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri, S&P-CaseSchiller 20 Kentte Konut Fiyatları, Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi ve Tüketici Güveni Endeksi,
Çarşamba; Almanya TÜFE, ABD MBA Mortgage Onayları, Birinci El Konut Satışları ve Fed Bej Kitap
Perşembe; Almanya İşsiz Sayısında Değişim ve İşsizlik Oranı, Euro Bölgesi Sanayi ve Tüketici Güveni Endeksleri, ABD 3. Çeyrek GSYİH, Kişisel Tüketim, Çekirdek Kişisel Tüketim Fiyat Endeksi, ABD İşsizlik Başvuruları
Cuma; Dış ticaret istatistikleri, İtalya İşsizlik Oranı, Euro Bölgesi İşsizlik Oranı, ABD Kişisel Gelir ve harcamalar, ABD Chicago Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)
Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 71.400/72.500/73.000, destek seviyeleri ise 70.500/70.000/69.500 olarak görünmektedir.
VOB Teknik seviyeler
Endeks 30 kontratında bu hafta en yüksek 89.200, en düşük 87.150 seviyeleri arasında işlemler gerçekleşti. Kontrat haftayı yüzde 0,40’lık yükseliş ile 88.900 seviyesinden kapattı.
Endeks 30 kontratlarında gün içi işlemlerde takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 89.500/90.500; destek seviyeleri 88.300/87.500 seviyeleridir.