Borsa ilk seansta yurtdışı etkisiyle düştü

Güne yukarı yönlü hareketle ancak durgun başlayan İMKB 100 Endeksi, seans sonunda düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gösterge İMKB 100 Endeksi, bayram tatili sonrası ilk işlem gününün ilk seansında güne 50 puanlık yükselişle 65.808 puandan başladı. 65.518 - 65.996 dar bandında hareket eden Bileşik Endeks, kapanışta ise 82 puan düşerek 65.677 puana indi. 
 
İMKB 100, bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu iki günde Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik liderlerin atacağı adımların olumlu beklentisiyle yukarı yönlü hareketle açıldı. Endeks, ilerleyen saatlerde Amerikan teknoloji şirket karlarının görünümü ve zayıflayan Japonya ihracat verileriyle yönünü aşağıya çevirdi. 
 
Serbest piyasada ABD Doları 1.7955 TL'den Euro ise 2.2370 TL'den işlem görüyor. 
 
Yurtdışı düşüyor
 
Yurtdışında ise Avrupalı liderlerin borç krizi görüşmeleri beklenirken, kötü gelen şirket karlarının da etkisiyle küresel piyasalar satıcılı seyir izliyor. Büyük petrol şirketlerinin tahminlerden kötü kar açıklaması enerji talebinin azaldığına ve küresel ekonominin kötüleştiğine işaret etti. 
 
Bugün açıklanan bir veri de dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın temmuz ayında 517,4 milyar yen ile beklentilerin üzerinde dış ticaret açığı verdiğini gösterdi. Ülkede ihracat da yüzde 8 azaldı. Haberin etkisiyle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 düşerek 9.131,74 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 düşerek 1.935,19 puan, Hong Kong'ta Hang Seng endeksi yüzde 1,1 düşerek 19.887,78 puana indi. Çin'de Şangay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 düşerek 2.107,71 puandan kapanırken, Singapur, Tayvan, Yeni Zelanda ve Tayland borsaları da düştü.
 
Avrupa'dan haber bekleniyor
 
Avrupa borsalarında ise Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın bugün Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde sınırlı da olsa satışlar sürüyor. Bu hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de görüşecek olan Samaras'ın 2013-2014 yılı için 11,5 milyar Euro'luk kesinti içeren tasarruf programının süresinin iki yıl daha uzatılmasını masaya yatırması bekleniyor.
 
Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları ise karışık seyir izliyor. Şu sıralarda ABD ham peterolünün varil fiyatı 2 sent yükselerek 96,82 dolardan, Londra'da Brent petrolün varil fiyatı ise 35 sent gerileyerek 114,29 dolardan işlem görüyor.
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir