Borsada işlem hacmi 3 trilyona ulaştı

Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Topaç, borsada işlem hacminin yılın ilk 9 ayında yüzde 50 artışla 3 trilyon liraya ulaştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul'da 2018'in ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre halka arzların desteği ve uzaktan erişimin artmasının etkisiyle işlem hacmi yüzde 50 artışla 3 trilyon TL'ye çıktı, aracı kurumların gelirleri ise ilk 9 ay itibariyle yüzde 36 artışla 2.4 milyar TL oldu.

Sermaye piyasalarının değerlendirildiği basın toplantısında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında 250 bin olan aylık müşteri sayısı ise eylülde 350 bin oldu.

Topaç, enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısında baz etkisiyle gerilemesinin de desteğiyle 2019 için halka arzlarda artış beklediklerini de söyledi.

Kaldıraç küçüldü, VİOP büyüdü

Topaç türev piyasalar ilişkin ise "yeni düzenlemelerle kaldıraçlı işlem hacmi daralırken, müşterilerin Borsa İstanbul'daki Vadeli İşlem ve Opsiyon Pazarında (VİOP) yöneldiği gözleniyor" dedi.

Birlik verilerine göre VİOP'ta işlem yapan müşteri sayısı 2017 başında 8 bin 500 civarındayken, 2018 Eylül ayında 15 bin kişiye yükselirken; kaldıraçlı işlem yapan müşteri sayısı aynı dönemde 40 bin kişinin üzerinden, 5 bin kişi civarına indi.

Bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraca dayalı risk almalarını ve düşük tutarlı tasarruflar için yüksek kaldıracın yol açacağı muhtemel mağduriyetleri önlemek amacıyla kaldıraçlı işlemlerde 1'e 100 olarak uygulanan oran Şubat 2017'de 1'e 10 olarak değiştirilmişti.

Aracı kurumların kârı iki katına çıktı

Topaç, aracı kurumların toplam gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak yılın ilk 9 ayında 2.4 milyar TL’ye çıktığını da açıkladı. Son dönemde aracı kurumların gelir çeşitliliğindeki artışı çok olumlu gördüklerini belirten Topaç, giderlerdeki artışın yüzde 13'te kalması ve artan faaliyet dışı finansal gelirler sayesinde aracı kurum sektörü net kârının iki katına çıkarak 1.1 milyar TL olduğunu söyledi.

Yatırımcı, mevduatı tercih etti

Kısa vadeli borçlanma araçları ve para piyasası fonlarında eylül ve ekim aylarında 9 milyar TL civarındaki net sermaye çıkışı gerçekleştiğini söyleyen Topaç, bu çıkışta ağustos sonunda mevduat ve katılma hesaplarındaki stopaj avantajının etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

Resmi Gazete'de 31 Ağustos'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilmişti. Aynı kararla döviz hesaplarından alınan stopaj bir yıldan kısa vadelerde yükseltilmişti. Uygulama üç ay süreyle geçerli oldu ve aralık ayı başında sona erdi.