Candır: Faiz artırımı etkisiz kalabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararını değerlendiren İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankası'nın çekimser davrandığını ve faiz artırımının etkisiz kalabileceğini söyledi.

Candır'ın değerlendirmeleri şöyle:

Bugün gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda, Merkez Bankası’nın gecelik politika faizinde, beklendiği üzere faiz değişimine gidilmediğini ve faizin yüzde 4,50 seviyesinde tutulduğunu görmekteyiz. Merkez Bankası’nın, faiz koridorunun üst bandında daha önceki toplantıda ima ettiği üzere, yükseltmeye gittiğini ve gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7,25’ten yüzde 7,75’e çıkardığını görüyoruz. TCMB’nin artan belirsizlikler nedeniyle sermaye akımlarında zayıflamanın devam ettiğini ve TL’deki zayıf durumdan endişelendiğini görmekteyiz.

ABD’de enflasyondaki yükselmenin de desteklediği ve FED’in Eylül ayında parasal genişlemeyi azaltması ile devam edebilecek bu ortamda, küresel çapta gevşemeci para politikalarının geleceği ve etkinliği tartışılırken, TCMB’nin diğer gelişen piyasalara paralel olarak sınırlı sıkılaştırmalara yönlenmeye devam ettiğini görmekteyiz. Merkez Bankası’nın gelecek dönemde de 50 ve üzeri baz puan artırımlar ile sıkılaştırmalara devam ederek bu duruşunu devam ettirebileceğini düşünmekteyiz.

Merkez Bankası’nın bu uygulamasının, son zamanlarda 50 Milyon Dolar’ı aşmayan döviz satış ihalelerindeki eğilime paralel olduğunu ve 50 baz puanlık bu artırımın ilk aşamalarda etkin olsa da bu durumun devam etmediğini ve Dolar/TL’nin PPK açıklamaları sırasında gördüğü 1,9410 seviyelerinden 1,9510’lara tırmanabildiğini görüyoruz.

Genel olarak bu toplantıda TCMB’nin Eylül’de FOMC öncesine denk gelen toplantıya biraz daha esneklik sağlamak adına daha düşük bir artırıma gittiğini düşünmekteyiz. Bu durumun sonucu, Eylül ayı içerisinde değersiz TL ve yüksek enerji fiyatlarının da etkisi ile Türkiye’nin enflasyonunda yükselişlere meylin artmasına neden olabileceğini düşünmekteyiz.