China UnionPay'den Garanti Bankası'yla stratejik işbirliği

UPI, Türkiye'deki stratejik işbirliği için Garanti Bankası'yla anlaşma imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın en büyük kredi kartı ağı UnionPay International (UPI), Türkiye'deki stratejik işbirliği için Garanti Bankası'yla anlaşma imzaladı. Garanti Bankası'nın UnionPay adına alt lisanslama yapma hakkını elde ettiği anlaşma sayesinde Türkiye pazarındaki üye işyerleri, UnionPay logolu kartları kabul edebilecek.   

Garanti'den yapılan açıklamaya göre, UnionPay kart müşterileri ve Türkiye'deki üye işyerleri açısından önem taşıyan anlaşmanın imzaları, Sanghay'da atıldı.

İşbirliğine ilişkin bilgi veren Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Onur Genç, Çin'de ilk temsilciliği açan ve uzun süre tek Türkiye bankası olarak hizmet veren Garanti, UnionPay ile işbirliğini güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Garanti Bankası'nın, 2007 yılında üye işyerlerinin kullanımına açtığı UnionPay kartlarını, halen 5 bin ATM ve 500 bin POS terminalinde kabul ettiğini hatırlatan Genç, şunları kaydetti:

"Yeni anlaşmayla başta Çin olmak üzere, UPI ağında yer alan Asya'daki 3,8 milyarı aşkın kart, Türkiye'deki tüm üye işyerlerinde geçerli olacak. Çin ve Asya-Pasifik piyasasına açılmak isteyen Türk işletmeleri, UPI kartlarını, Çin ve Asya-Pasifik'teki şirketlerin POS ağlarında rahatlıkla kullanabilecek, dış ticaret ödemelerinde bu kartların sunduğu ayrıcalıklardan yararlanabilecek. Asya ülkeleriyle iş yapan firmalara ödeme kolaylığı sunacak kartlar, Türk ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak."

Dünyadaki payı yüzde 30

China UnionPay halen 3.8 milyar kartla ve dünyada yüzde 30 pazar payıyla lider konumda bulunuyor. Özellikle Çin'de ve tüm Asya ülkelerinde çok geniş ağa sahip UnionPay kartlar, dünyada 142 ülkede 17 milyon POS, 12 milyon işyerinde ve 1.4 milyon ATM'de kabul ediliyor. Geçen yıl yüzde 42 büyüyerek 4.4 trilyon dolar işlem hacmine ulaştı.

Merkezi Şanghay'da bulunan ödeme sistemleri şirketi China UnionPay, Çin'de ulusal bir ödeme altyapısı oluşturmak için 400'den fazla finansal kurumum bir araya gelmesiyle 2002 yılında kuruldu. Şirket, işlem hacmi açısından dünya çapında 2. sırada yer alıyor.

China UnionPay'in iştiraki olarak Eylül 2012'de kurulan UnionPay International ise Çin dışındaki tüm kart çıkarma, kabul ve operasyon süreçlerini yönetiyor. UnionPay kart sadece Çin'de değil uluslararası platformda 28 ülkede daha çıkarılıyor. Hong Kong, Güney Kore, Rusya gibi ülkelerde gösterilen faaliyetlerle Çin dışındaki UnionPay kart adedi, 26 milyona ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir