Daralan sanayi üretimi 'koridor'da indirime işaret ediyor!

Öncü veriler TCMB'nin üçüncü çeyrekte yavaşlayacak ekonomik aktiviteyi desteklemek adına koridorun üst bandında indirimi 18 Ekim'deki toplantısında sürdüreceğini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kasım 2009'dan bu yana ilk kez daralan sanayi üretimi yılın üçüncü çeyreğinde büyüme konusunda aşağı yönlü risklere işaret ederken, öncü veriler son PPK toplantısında büyüme odaklı bir adım atan TCMB'nin üçüncü çeyrekte yavaşlayacak ekonomik aktiviteyi desteklemek adına koridorun üst bandında indirimi 18 Ekim'deki toplantısında sürdüreceğini gösteriyor.

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Ağustos'ta dayanıklı tüketim malı ve sermaye malı imalatındaki daralma nedeniyle beklentilerin aksine yüzde 1.5 azaldı.

Finansbank tarafından yayımlanan notta Ağustos verisinin de üçüncü çeyrek ekonomik aktivitede zayıflığın sürdüğünü gösterdiği belirtilerek, "Ekonomik aktivitedeki durgun görüntü,ilk yarıda yüzde 3.1'lik GSYH büyümesi ile birlikte yılsonu için GSYH'da yüzde 2.9'luk büyüme beklentimizi destekliyor. Bu verinin üçüncü çeyrekte zayıf ekonomik aktivite bekleyen TCMB'nin politika duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz. Tersine TCMB'nin ortalama fonlama oranının yüzde 5.75 seviyesindeki politika faizine yaklaşmasına izin vererek likidite koşullarını gevşetmesine yardımcı olacak ve koridorun üst bandında daha fazla indirimi destekleyecektir" denildi.

Vakıfbank notunda sanayi üretimi verisinin de yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğini gösteren öncül göstergelerden biri olduğuna dikkat çekilerek, "Son açıklanan Satın Alma Yöneticileri (PMI) endeksinin Türkiye'nin en yüksek artışın yaşandığı ülke olduğunu işaret etmesi, TCMB'nin faizleri düşürücü yönde attığı adımlar ve son kredi verilerinin bir miktar canlanmaya işaret etmesi, Eylül ve Ekim aylarında sanayi üretiminin daha iyi bir performans gösterebileceğini yansıtmaktadır" denildi ve şöyle devam edildi:

"Son açıklanan sanayi üretimi verisi 2012 yılı büyümesi üzerinde aşağı yönlü riskleri artırsa da yılın son çeyreğinde ekonomik aktivitede beklediğimiz toparlanma ile 2012 yılı için yüzde 3.1 olan beklentimizi koruyoruz. Ayrıca, son yapılan fiyat düzenlemelerinin enflasyon üzerinde bir artışa neden olmasına karşın, çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşün sürdüğü bir ortamda sanayi üretiminin beklentilerin çok altında gelmesi TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında 100 baz puanlık bir indirime gideceği beklentilerimizi güçlendirmiştir."


BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, özellikle tütün, deri, plastik, mobilya, motorlu taşıt ve elektrikli teçhizat ürünü imalatındaki daralmalara karşın güçlü ana metal ve bilgisayar imalatı artışına dikkat çekti.

Altuğ, "Zayıf sanayi üretim performansının Ramazan ve tatil ile ilgili olduğu düşünülebilir ancak mevsim ve takvimden arındırılmış veri de düşüş kaydetti ve yılbaşından bugüne kadar arındırılmış veride görülen artış sıfıra indi. Öte yandan 3 aylık ortalama sanayi üretim Ağustos'ta Temmuz'daki yüzde 4.1'den yüzde 1.6'ya geriledi ki bu da Kasım 2009'dan bu yanan en düşük seviye. Sanayi üretim üçüncü çeyrek için sağlam bir büyüme görünümüne işaret etmiyor ancak tarım sektöründeki büyüme performansı üçüncü çeyrek GSYH büyümesini belirleyecektir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir