Dış borsalar karışık

Küresel piyasalar genel olarak dalgalı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD de dün açıklanan 2016 yılı 4 üncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,1 ile beklentilerin hemen üzerinde artması sonrasında pay piyasaları yükseliş eğiliminde hareket etti. Dün konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, ülke ekonomisi için en büyük riskin "Washington" olduğunu söyledi.

Kaplan, yeni yönetimin politikalarından endişe duyduğunu dile getirerek, "Açıkçası ben tüketicilerin harcamalarına ara vermesine neden olabilecek politikaları ya da belirsizliği hayata geçirmekten daha fazla endişeliyim ve bunun olmaması için gelişmeleri izliyorum." ifadelerini kullandı.

Analistler, bugün ABD de açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar ile PCE fiyat endeksinin takip edileceğini belirterek, beklentilerin kişisel gelirlerin yüzde 0,4, harcamaların yüzde 0,2 ve PCE fiyat endeksinin yüzde 0,1 yükselmesi yönünde olduğunu dile getirdi.

Avrupa tarafında, dün Almanya da açıklanan enflasyon verisinin martta yıllık yüzde 1,6 artışla piyasa beklentisinin altında kalmasının ardından avro/dolar paritesi düşüş eğilimini sürdürerek 1,07 nin altına geriledi. Dün Almanya da DAX endeksi yüzde 0,44, Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 değer kazandı. Bugün büyüme verileri takip edilecek İngiltere de ise Brexit ile ilgili gelişmeler piyasaların odak noktasında yer alıyor. İngiltere de FTSE 100 endeksi dün yüzde 0,06 değer kaybetti.

Bugün ise Asya borsaları karışık bir seyir izliyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yatırımcıların ayın ve çeyreğin son gününde pozisyonlarını dengelemesiyle beraber yüzde 0.15 geriledi. Endeks çeyrek geneline bakıldığında yüzde 13 yukarıda.

Çin'de CSI 300 endeksi de yüzde 0.25 yükselerek, çeyrek dönemlik kazancını yüzde 4.1'e artırma yolunda ilerledi.

Çin'den bu sabah açıklanan resmi verilere göre imalat sektörü aktivitesi Mart ayında 51.8'e yükselerek 51.6'lık beklentilerin üzerine çıktı. Hizmet sektörü de 54.2'den 55.1'e yükseldi.

Japonya'da ise enflasyon oranının Şubat ayında yüzde 0.2 olarak gerçekleşmesinin ardından Nikkei endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Şubat ayı enflasyonu her ne kadar son iki yılın en hızlı artışını gösterse de merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinden hâlâ çok uzakta.