Dış borsalarda hızlı yükseliş

Küresel piyasalar ekonomiye ilişkin iyimserliğin artması ile pozitif.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, Çin'de ekonomik aktivite ve piyasaları destekleyecek adımların atılacağına ilişkin beklentiler ve Avro Bölgesi başta olmak üzere makroekonomik verilerdeki toparlanmanın yol açtığı iyimserlik, borsalarda hızlı yükselişlere neden oluyor. 

Çin'de yetkililerin piyasaları desteklemeye devam edeceklerini belirtmesi ve ekonomik aktiviteyi destekleyecek reformların hayata geçirileceğine ilişkin beklentiler, piyasaları pozitif etkiliyor. 

ABD'de üç günlük tatilin ardından haftaya yükselişle başlayan borsalar dünü yüzde 2'yi aşan kazançla tamamladı. Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliklerle risk iştahının arttığını ifade eden analistler, tahvil piyasasında satışların, pay piyasalarında ise alışların güçlendiğini kaydediyor. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,12'den yüzde 2,18'e çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 2,42, S&P 500 endeksi yüzde 2,51 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,73 değer kazandı.  

Avrupa tarafında dün açıklanan 2'nci çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşması ve son dönemde ekonomideki toparlanmaya işaret eden veri sayısındaki artış piyasaları pozitif etkiliyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,18 yükseldi. Analistler, bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısı ve açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini vurguluyor. 

Japonya'da 4,5 yılın en büyük yükselişi

Asya borsaları ABD ve Avrupa'da dün gerçekleşen hızlı yükselişler ve Japon hisselerinin son dört buçuk yılın en büyük bir günlük yükselişine doğru ilerlemesiyle beraber bugün artış kaydetti.

Japon Nikkei endeksi Başbakan Shinzo Abe'nin şirket vergi oranlarını düşüreceği sözünü yinelemesi üzerine yüzde 5.7 yükselerek Mart 2011'den bu yana en büyük bir günlük artışa doğru ilerledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 2.5 tırmanış gerçekleştirdi.

Çin'de Shanghai bileşik endeksi yüzde 1.6 yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi de yüzde 2.9 artış gerçekleştirdi.