Dolar güne düşüşle başladı

Çin borsası ve paritedeki yükselişle dolar/TL az da olsa düşüş gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin borsasında olumlu açılış ve paritedeki yükseliş ile dolar/TL güne düşüşle başlarken, Yunanistan'dan gelecek haberler ile koalisyon sürecine yönelik gelişmeler piyasalara yön verecek.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.6867/2.6884 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.6775/2.6790 seviyesinde işlem gördü. Dün 2.8278/2.8301 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 2.8270/2.8290, 2.9695/2.9720 seviyesindeki euro/TL ise 2.9760/2.9785 seviyesindeydi.

Petrol fiyatlarının 55 dolar seviyelerine yaklaşması emtiaya dayalı para birimlerinde değer kaybına neden olurken, TL'ye olumlu yansıdığını belirten bankacılar, resmi koalisyon görüşmelerinin başlaması ardından bu konuda gelecek iyimser haberlerin TL'ye daha fazla destek olacağını belirtiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran ayı toplantı tutanaklarında Yunanistan borç krizi ciddi bir endişe kaynağı olarak gösterilirken, Fed faizleri artırmak için ABD ekonomisinin daha fazla güçlenmesi gerektiğini kaydetti.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Fed tutanaklarından, bankanın faiz artırımı için bu yıl sonlarına kadar bekleyeceği yönünde çıkarım yapıldı. Tutanaklar, FOMC üyelerinin henüz Yunanistan krizi bu derece derinleşmeden yaptıkları toplantıda, Yunanistan kaynaklı olumsuz gelişmelerin küresel finansal piyasalar kanalıyla ABD ekonomisine yansımaları konusunda endişelerini dile getirdiklerini gösterdi. Bunun yanı sıra son günlerde sert düşüşler yaşayan Çin borsası bugün artıya geçti. Bugün Yunanistan'ın reform önerilerini sunması bekleniyor. Ayrıca üç Fed yetkilisinin açıklamaları olacak, son günlerde artan Yunanistan ve Çin endişeleri sonrasında yetkililerin bankanın faiz artırımının zamanlamasına ilişkin yapacakları olası yorumlar takip edilecek" dedi ve şöyle devam etti: "Yurtiçi tahvil piyasasında hacimler zaten çok düşük, yatay seyir devam edecektir. Dolar/TL tarafında ise hem Fed tutanaklarının erken bir faiz artırımını işaret etmemesi hem de Çin borsasının olumlu açılmasıyla 1.11'li seviyelere yükselen euro/dolar paritesinin etkisiyle 2.68'in altına inildiği görülüyor. TL'de petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteği devam ediyor. Öte yandan koalisyon süreci uzadı, erken seçim ihtimali de söz konusu ancak resmi görüşmelerin başlamasını ve partilerin duruşunu görmek isteyen piyasalar bekle-gör durumunda dolayısıyla fiyatlara yansıyan birşey yok şu anda. TL geçen haftadan bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri arasında değer kazanan az sayıda para biriminden biri durumunda."