Dolar tarihin rekor seviyesinde

Doların ateşi düşmüyor, siyasi gerilim ve yükselen kur ve enflasyona Merkez Bankası'nın poitika tepkisi vermeyeceği endişesi ile dolar 2.22 ile tarhin en yüksek seviyesine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dolar siyasi tansiyon, yükselen kur ve enflasyona Merkez Bankası'nın poitika tepkisi vermeyeceği endişesiyle 2,22 liraya gelerek yeni bir rekorla tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar güne 2,2055 liradan başlamıştı. Sepet bazında TL (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) da 2,6122 seviyesini aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 

12 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,74, 24 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,37 seviyesindeydi. 

Küresel piyasalarda ise ABD'deki ekonomik toparlanmanın güçlü bir şekilde devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da aynı hızda tahvil alımlarını azaltacağı öngörüsüyle dolar küresel bazda güçlü kalmaya devam ediyor. 

Negatif ayrışma sürüyor

Ancak doların değer kazancı nedeniyle TL'deki değer kaybına Merkez Bankası'nın politika tepkisi vermeyeceği ya da veremeyeceği endişesi ve siyasi gelişmeler ise TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmaya devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir