Dolarda yatay seyir

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan girişler ve TL'nin yüksek getirisinin de desteğiyle 3.48 bandında yatay bir seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, uzun süredir beklenen psikolojik seviye olan 3.50'nin hafta başında aşağı yönde kırılmasının ardından düşüşünü sürdürerek 3.48'li seviyelere kadar geriledi.

Bankacılar kurda düşüşlerin gelişmekte olan ülke para birimlerine artan girişlerin ve TCMB'nin uyguladığı sıkı para politikasıyla TL'nin sunduğu nispeten yüksek reel faizin etkisiyle yaşandığını belirtirken piyasanın Jackson Hole toplantısını beklediğini belirttiler.

Yaklaşık bir aydır 3.50-3.55 bandında sıkışık bir seyir izleyen dolar/TL önce 3.50'nin dün gece itibarıyla ise 14 Haziran'dan ilk kez 3.48'in altına geriledi.

Dolar/TL'de yaşanan bu düşüşle birlikte kur yaklaşık 2.5 ayın en düşük seviyelerinde seyretmeye devam ederken kur saat 17.41'de 3.4845 seviyesinden işlem gördü.

Aynı dakikada euro/TL ise 4.1129 seviyesinde bulunuyor.

Reel getiri TL'yi cazip kılmaya başladı

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden mayıs ayı başında yüzde 12.00 bandına yükseltildi.

Ortalama fonlama maliyetinde ocak ayına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldı ve bu adım piyasada tarafından ciddi bir sıkılaştırma ve kur üzerindeki baskıları azaltan en önemli etkenlerden biri olarak nitelendirildi.

Enflasyonun geçici de olsa tek haneye gerilemesi ve benzer gelişmekte olan ülkelerin bazılarında faiz indirimleri yapılmasıyla birlikte hem nominal hem de enflasyondan arındırılmış reel getiri TL'yi cazip kılmaya başladı.

TCMB'nin sıkı bir para politikası uyguladığına da dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de bugün canlı yayında yaptığı açıklamalarda "Gelişmekte olan para birimleri dolar karşında değerleniyor. Türkiye'nin reel faizi ise 10 yıllık ABD tahvillerine neredeyse eşit. TL buna bağlı olarak gelişmekte olan para birimlerine göre de değer kazanıyor" dedi.

Ertem TL'nin gelişmekte olan para birimlerinden de pozitif ayrıştığını bu süreçte Türkiye'ye yönelik sıcak para girişinin de arttığını belirtti.

'İlk faiz indirimine kadar sürer'

Öte yandan bir bankanın döviz masası işlemcisi "TL'nin yüzde 12 seviyesindeki getirisi azımsanamayacak bir rakam. Yabancılar genel olarak nominal bakarlar ve bu onlar için cazip. Gelişmekte olan para birimlerine yönelik risk iştahı arttığında TL uyguladığı sıkı para politikası sayesinde benzer para birimlerinden daha çekici olacaktır. Bu ilk faiz indirimine kadar böyle devam eder" dedi.

Ancak bankacılar kurda 3.50 civarının genel olarak lokaller açısından alım fırsatı olarak görüldüğünü, dolayısıyla bu seviyenin altında bayram dönemi öncesi bireyselde dövizden TL'ye dönüş görülmesi alışkanlığına rağmen özellikle kurumlardan döviz talebi beklendiğine de dikkat çekiyorlar. Birçok analist döviz ödemesi olan kurumlara 3.50 seviyesi altından alım öneriyor.

Yellen ve Draghi'den politika mesajı beklenmiyor

Öte yandan bankacılar piyasalarda yön belirleyici olacak gelişmeyi ise bugün başlayarak ve yarın da devam edecek olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Jackson Hole'de düzenleyeceği yıllık sempozyum olacağını belirtiyorlar.

Her ne kadar Avrupa ve ABD merkez bankası başkanlarının para politikasına ilişkin güçlü bir sinyal vermesi beklenmese de, açıklamalar yakından takip edilecek.

Uzmanlar, Fed yetkilileri arasında düşük enflasyon endişelerinin yaygın olduğunu gösteren tutanakların ardından Yellen'in piyasalara yön verecek bir açıklama yapmasının beklenmediğini belirtiyorlar. ECB Başkanı Mario Draghi ise konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, para politikası hakkında yeni mesajı vermeyecek.