Dolarda yükseliş hız kazandı

Güne 3.70 seviyelerinde başlayan dolar kuru, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.74 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doların global bazda değer kazanmasıyla diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel gün içinde yönünü yukarı çeviren dolar/TL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz konusundaki söylemleri ardından 3.74'e yakklaştı. Sonrasında dalgalı bir seyir izlemeye başlayan kur, yeniden 3.71 seviyesine gerilese de piyasaların kapanış saatlerine doğru 3.74 seviyesinin üzerine çıktı.

"Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim, bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz, bu politika aslında bir sömürü aracıdır" diyen Erdoğan, "Finans sektörünün patronlarını insafa davet ediyorum başta kamu bankaları olmak üzere. TCMB'nin ilan ettiği faizi ikiye katlayarak kredi vermeye yeltenirsen, yüzde 15-16-17 ile bir yere varamayız" dedi.

Erdoğan sözleri öncesi 3.72 seviyesinin altında olan dolar/TL 3.74'ün üzerini test etti. 3.7474 seviyesini gören dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.7420 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin 2 puana varan sıkılaştırma adımları ve Fed'in Mart'ta faiz artırımı yapmayacağı beklentileri ile dolar/TL dün 3.66 ile bir ayın en yüksek seviyelerine gerilemişti.

Dolar endeksi yükseliyor

Bir bankanın döviz işlemcisi, "TCMB'nin likidite adımlarının etkisi ve ABD tarımdışı istihdam verisi ardından fon girişleri ile kurda geri çekilme görmüştük. Ancak şimdi gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dolar endeksindeki yükseliş kaynaklı bir değer kaybı var" dedi ve ekledi:

"ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yükseldi ki bu da dolara destek veriyor ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışa neden oluyor. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı'nın bugün yine faize karşı olduğu yönündeki açıklamaları rahatsızlık yarattı ve kurda kısa süreli de olsa bir yükseliş gördük" dedi.

Erdoğan'ın faizler konusunda yorum yapması genelde Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale şeklinde algılandığından tepki geliyor.

Erdoğan, sık sık Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme oranları ile yoluna devam etmesi gerektiğini vurgularken, faiz artışlarına ise büyümenin önüne geçtiği endişesiyle karşı çıkıyor. Bugünkü gibi ise bazen bankacılık sektörünü de eleştirilerine ekliyor.

Euro da baskı altında

Global tarafta ise analistler Fransa, Hollanda ve Almanya ile İtalya'daki olası seçimlerin yarattığı siyasi endişelerin yanı sıra ECB'nin aylık tahvil alım programını azaltma planının yatırımcılarda tedirginlik yarattığını ve euroyu baskıladığını belirtiyor.

Bu çerçevede dolarda global bazda bir değerlenme eğilimi görülürken, Çin'in beklenmedik şekilde döviz rezervlerinin 3 trilyon doların altına gerilediğini açıklaması da bu eğilimi hızlandırdı. Öte yandan Trump yönetiminin uygulamalarına yönelik belirsizlik de devam ediyor.

Euro/dolar paritesi piyasaların kapanış saatleri itibariyle 1.0674 seviyesinde hareket ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir