Dolar neden yükseliyor?

Küresel olarak gelişmiş ülkelerin tahvil piyasasında yaşanan satış dalgası, gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dolar/TL 3.2983 seviyesine kadar tırmandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Donald Trump’ın ABD başkanı olmasının ardından piyasalarda oynaklık devam ediyor. Trump'ın başkan olarak seçilmesinin ardından küresel tahvil piyasasında yaşanan satış dalgası, gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkiliyor.

Dış etkenlerin yanı sıra yurt içinde politik gelişmler de takip edilirken, TL'de baskı sürüyor.

Geçen hafta 3,29’un üzerine kadar çıkan dolar/TL de haftaya cuma günü kapanış seviyelerine yakın 3,2550 seviyelerinde başladı. Ancak kur daha sonra yükselişe geçerek 3,2980 seviyesine kadar çıktı. Dolar/TL saat 15:08 itibariyle 3.2905 seviyesinde.

Gelişen ülke paraları zayıflıyor

Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, özelikle Trump'un başkan olarak seçilmesi sonrası uygulanacak olan maliye politikalarının ABD'de enflasyon oranını hızlı yükseltebileceği beklentisinin ABD 10 yıllıkları ve 30 yıllıkların hızlı yükseliş yaşanmasında etkili olduğunu söyledi.

ABD 30 yıllıklarının Ocak ayından bu yana en sert yükselişi yaparak yüzde 3 seviyesine yükseldiğine dikkat çeken Gözgör, TL'nin yanı sıra başta Latin Amerika para birimleri olmak üzere tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybettiğini aktardı.

Endonezya'dan müdahale geldi

Gözgör, küresel tahvil piyasasında yaşanan satışın devamının gelişen ülke para birimlerini olumsuz etkilemeyi sürdürebileceğinin altını çizerek, şu şekilde konuştu:
“Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybı sonrası ilk müdahale Endonezya Merkez Bankası'ndan geldi. Değer kaybı yaşayan Rupiyi destekleyen Endonezya Merkez Bankası'nın hamlesinin etkili olmadığını görüyoruz."

3.2780 seviyesi önemli

Kutay Gözgör, önümüzdeki süreçte piyasalarda Trump nedeniyle oynaklığın devam etmesinin beklenebileceğini vurgulayarak, "Teknik seviyelere baktığımızda ABD seçimleri sonrası oluşan 3.30 seviyesi önemli direnç olarak izlenebilir. Ara direnç olan 3.2780 seviyesinin aşılması sonrası yükselişlerini hızlandıran Dolar/TL için bu seviye rol değişimine uğrayarak destek olarak izlenebilir. 3.2780 seviyesinin üzerinde kalınması halinde 3.300 direnci aşılarak 3.3150 - 3.3200 bölgesi gündeme gelebilir. 3.2780 seviyesinin altında 3.2540 takip edilebilir" dedi.

Borsada satış baskısı hakim

BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,49 değer kaybederek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 74.805,24 puandan girdi. Günün ikinci yarısında ise değer kaybı yüzde 1'e ulaştı. BIST 10, 75 binin üzerinde kalma çabasında.

Faizler yükselişte

10 yıllık tahvilin faizi ise Hazine'nin düzenleyeceği ihaller öncesinde 14 baz puan yükselerek yüzde 10,99'a çıktı ve kapanış bazından Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Bu arada Hazine Kasım ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 10.13, gösterge 10 yıllık tahvilde yüzde 11.08 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir