Doların küresel değerlenmesi sürüyor

Global para birimleri karşısında değerlenmeye devam eden dolar, genel seçim sonuçları öncesinde TL karşısındaki yükselişini de sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar 7 Haziran'da yapılacak genel seçim sonuçlarını beklerken seçime bir haftadan az kalmasına karşın seçim sonrasında nasıl bir siyasi tablo oluşacağının hâlâ tahmin edilememesi piyasada volatilitenin devam edebileceğini gösterirken, küresel gelişmeler de takip edilmeye devam edilecek.

Yunanistan ve kreditörlerin reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde henüz bir sonuca ulaşamaması euroyu baskılamaya devam ederken, ABD'den açıklanan verilerin yıl sonundan önce faiz artışlarının başlayabileceğine işaret etmesi ise doların değer kazancını sürdürmesine destek oluyor.

Bankacılar bugün dış piyasalarda Yunanistan gelişmelerinin ve küresel veri gündeminin izleneceğini, iç piyasada ise 10:00'da Mayıs ayı öncü dış ticaret dengesinin takip edileceğini belirttiler. Almanya'da bugün 10:55'de Mayıs ayı işsizlik verileri, 12:00'da Mayıs ayı Euro Bölgesi öncü enflasyon verileri 17:00'da ise ABD Nisan ayı fabrika siparişleri izlenecek.

Doların yeniden değer kazanması ve euronun Yunanistan endişeleriyle baskı altında kalması ise dolar/TL güne dün akşamki seviyelerine yakın 08:45'te 2.6765/2.6820 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.8016/2.8078 seviyesindeydi.

Dolar, ABD'den gelen pozitif verilerin de yardımıyla alıcıların çoğalmasının ardından yen karşısında 125 seviyesine yükselerek 2002 yılından bu yana zirveye çıktı ve direnci kırdı.

ABD'den gelen verilerde imalat sektörü ve inşaat harcamalarında pozitif gelişmelerin görülmesiyle beraber dolar 125.07 yene çıkarak Kasım 2002'den bu yana en yüksek seviyeye dokundu ve daha sonra 124.90 seviyelerinden işlem gördü.

Euro ise dolar karşısında değer kaybederek 1.0887 seviyelerine kadar düştükten sonra 1.0926'dan işlem gördü ve geçtiğimiz haftanın zirve seviyesi olan 1.1006 dolardan gerilemeye devam etti.

Yatırımcılar, Yunanistan'ın kendi kendine belirlediği kreditörlerle anlaşma tarihini Pazar günü kaçırmasının ardından bu haftanın sonunda yapması gereken yüklü miktarda ödemeye yönelik şüphelerin devam etmesiyle beraber düşük notlu euro bölgesi devlet tahvillerini ellerinden çıkardılar.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanış yüzde 9.95 seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 9.24 olurken son işlem yüzde 9.18 oldu.

Seçim öngörüleri

Analistler seçimlere bir haftadan az kalmış olmasına karşın bir tahmin yapmanın zor olması nedeniyle seçim beklentilerinin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyorlar.

Anket sonuçlarında yüzde 10 seçim barajının yakınında seyreden HDP'nin baraj altında kalıp kalmayacağı vekil dağılımını etkilediği için analistler seçim sonuçlarına dair tahmin yürütmekte zorlanıyorlar.

AKP'nin, tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması, piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor. AKP'nin tek başına az bir farkla iktidar olduğu senaryo en büyük olasılık olarak ön plana çıkarken bu ihtimalin son anketlerde azalması piyasadaki satışların lokal nedeni olarak görülüyor.

Her ne kadar piyasaların en pozitif gördüğü seçenek AKP'nin tek başına iktidar olduğu senaryo olsa da genel seçimlere ilişkin beklentilerde 13 yıllık tek parti hükümetinin son bulabileceği bir senaryoyu içeriyor. Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analize göre piyasalarda ilk etapta satış baskısı yaratması beklenen koalisyon ihtimali son dönemde artan kutuplaşmaların yarattığı gerilim dikkate alındığında bazı kazanımları da beraberinde getirebilir.