Ekonomistler bu ay Fed'in faiz artıracağından emin

ABD'li ekonomistler Fed'in bu ay faiz artıracağından eminler, tartışmalar üçüncü artırımının zamanlaması üzerinde gerçekleştiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Wall Street Journal tarafından yapılan ankete göre ekonomistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 13-14 Haziran tarihlerinde yapacağı FOMC toplantısından bir faiz artırımı kararı çıkacağı konusunda neredeyse görüş birliği içindeler.

WSJ anketine katılan ekonomistlerin yüzde 93,2'si çarşamba günü Fed faizinin 25 puan artırılacağına inanıyorlar. Bir ay önce yapılan ankette bu oran yüzde 88,1 seviyesindeydi.

Ekonomistler, Fed'in yılın üçüncü faiz artırımını ne zaman yapacağı konusunda ise bölünmüş durumdalar.

Üçüncü artış eylülde bekleniyor

Üçüncü faiz artırımının 19-20 Eylül'deki FOMC toplantısında yapılacağını öngörenlerin oranı yüzde 54,2 olurken, Fed'in faiz artırmak için aralık ayını bekleyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 33,9 oldu.

Fed'in 4,5 trilyon dolar büyüklüğü ulaşan bilançosunu küçültmeye ne zaman başlayacağı konusunda da ekonomistler arasında görüş birliği yok.

Ekonomistlerin yüzde 24,6'sı Fed'in bilançosunu küçültmeye eylül ayında başlayacağını tahmin ederken, 42,1 ise aralık ayını işaret ediyor.