Ekonomistlere göre 'sıkı duruş' sürecek

Piyasada Merkez Bankası'nın haziranda kısa vadeli faizlerin sabit tutacağı beklentisi hakim.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) nisan ayındaki geç likidite faizi artırımı ardından haziran ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutması bekleniyor. Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete katılan tüm kurumlar haziranda kısa vadeli faizlerde değişiklik öngörmedi.

Enflasyonun tepe noktasından sınırlı da olsa düşüşlerin başladığına dikkat çekilirken, bazı ekonomistler düşüşün belirginleşmesi ve TL'de değerlenme eğilimi görülmesi halinde
TCMB'nin önümüzdeki dönemde sıkı duruşunu bir miktar gevşetebileceğini belirtiyor. Bunun ise yine faizleri değiştirmeden, likidite kompozisyonu ile oynanarak, ortalama fonlama maliyetini aşağı çekmek suretiyle yapabileceğini belirtiyor.

Ekonomistler TÜFE'nin nisanda tepe noktasına ulaştığına ve gelecek aylarda kademeli düşüşün süreceğine dikkat çekiyor. TCMB ise enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceğinin altını çiziyor. Haziran ayı PPK toplantısının sonuçları 15 Haziran'da saat 14:00'da açıklanacak.

UZMANLAR NE DEDİ?

Abank Başekonomisti Serdar Şenol, "Enflasyonun yüksek düzeyde kalmaya devam edeceği ve yılın neredeyse sonlarına kadar çift haneli değerlerde kalacak olması nedeniyle sıkı TL likidite duruşunun yılın sonlarına kadar kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Nomura Ekonomisti İnan Demir ise manşet enflasyonda halen yüksek seyir, çekirdek enflasyonda sınırlı düşüş ve kredi büyümesinden dolayı yukarı eğilimin sürdüğü mevduat faizlerinin genel herhangi bir parasal gevşeme yapılmaması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Demir, jeopolitik tansiyondaki artışın da temkinli duruş gerektirdiğini belirtti.

Diğer taraftan global ortam ve yüksek carry trade desteği ile TL'nin bu yılın en değerli seviyelerinde olduğunu ve enflasyonda zirve seviyelerin görüldüğünü söyleyen Demir, "Eğer gelecek haftaki Fed toplantısı gelişmekte olan ülkelerdeki ortamı bozucu etki yaratmazsa parasal gevşemeyi göz ardı edemeyiz" dedi ve şöyle devam etti: "Yapılacak olası bir gevşeme ise TCMB'nin faiz koridorunu değiştirmeyip yüzde 9.25 seviyesinden sağladığı fonlama miktarında kademeli artış yaparak bankacılık sektörünün ortalama fonlama maliyetlerini düşürme yoluyla yapılacaktır."

"Temmuz ayına kadar fonlama maliyeti değişmez"

QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı da "En azından haziran enflasyon verisine kadar TCMB'nin mevcut duruşunu değiştirmesini beklemem" dedi. Haziran ayında gıda fiyatlarında bir düzeltmenin olası olduğunu ve enflasyonun belirgin biçimde geri gelebileceğini, yıllık enflasyonda da baz etkisi katkısıyla temmuzda da düşüş görüleceğini söyleyen Kanlı, şöyle devam etti: "Bu doğrultuda TCMB haziran verisi olumlu gelirse, piyasadaki risk iştahında belirgin bir bozulma olmaması kaydıyla da ağırlıklı fonlama maliyetini aşağı çekmeye başlar. TCMB önce bir miktar fonlama maliyetini aşağı çekecek ve piyasadan gelen tepkiye/geri bildirime göre sonraki adımı atacaktır. Yani temmuz
ayına kadar fonlama maliyetinde belirgin bir değişiklik olmaz, sonrasında kademeli bir biçimde aşağı iner."