Elmas Borsası'nda 100 milyon dolarlık işlem hedefi

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner, "Yıl sonunda toplam işlem hacmi 100 milyon dolar civarında olacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, elmas ve değerli taşlardaki vergi düzenlemesinin ardından İstanbul Elmas Borsası'nda, yıl sonunda toplam işlem hacminin yaklaşık 100 milyon dolar olacağını kaydetti. 

Güner, Borsa İstanbul ve Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen "Borsa İstanbul'un mücevher sektörü için sunduğu fırsatlar" konulu toplantıda, açıldığı günden bu yana 10 milyon dolar civarında işlem gerçekleşen elmas borsasında, geçen yılın 1 aylık işlem hacminin 2 milyon dolar civar olduğunu anlattı. 

2013'te vergi uygulamaları nedeniyle işlem yapılmadığı için sadece TÜİK verilerinden hareketle ithal edilen miktarı saptayabildiklerini vurgulayan Güner, "Borsada yıl sonuna kadar gerçekleşecek işlem hacminin geçen yılki TÜİK rakamlarının 10 katı olacağını tahmin ediyoruz. Yani yaklaşık 100 milyon dolar civarında olacak ki bu bizim beklentimiz, inanıyorum ki sektör bize güzel bir sürpriz yapacak" dedi. 

Mücevher sektöründe 250 bin kişinin çalıştığını, herkesin legal çalışmak istediğini ve sektörün bunu 7-8 yıldır dile getirdiğini aktaran Güner, borsada yeni yeni işlem yapılmaya başlandığını, rakamların üye ve işlem sayısıyla herkesi şaşırtacak ölçüde artacağını söyledi. 

Hammaddeden alınan verginin kalkmasının, devletin üreticiye verdiği çok büyük bir destek olduğuna işaret eden Güner, şunları kaydetti: 

"Esas olarak devletin üreticiye verdiği destekten dolayı bu patlamanın yaşandığını düşünüyorum. 2023 hedefimiz 12 milyar dolardı ancak biz 2-3 yıl içerisinde bu hedefimizi yakalarız. Elmas Borsası çok yeni… Belçika, İsrail ve Dubai'nin 100 milyar lira cirosu var. Biz bunun en azından yüzde 10'unu alabileceğimizi düşünüyoruz. 62 borsanın içinde sonuncuyduk, çünkü hiç işlem yoktu. Türkiye, Dünya Elmas Borsaları içinde ancak 2 yıl sonra değerlendirilebilir. İlk hedefimiz 100 milyar dolarlık bu cironun yüzde 10'unu Türkiye'ye çekebilmek. Belçika, Dubai, İsrail borsaları üretim olmayan yerler. Türkiye'nin diğer borsalardan farkı, Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük üretim merkezine sahip olmamız. Buraya elmas, pırlanta almaya gelen insanlar altın, gümüş takı alabilir. Buraya gelen insanlar başka alışveriş yapabilirler. Otelinden restoranına kadar komple düşünmek lazım. Biz Türkiye'yi üretim ve dağıtım merkezi yapacağız, tek hedefimiz bu... Üretim standardı ve kapasitesi açısından çok iyi durumdayız. İsrail'e kimse gitmek istemiyor, Belçika'da vize problemi var, Dubai sıcak… Türkiye'de bu olumsuzlukların hiçbiri yok." 

Değerleme şirketi 

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise kıymetli taşlar piyasasının eylül ayında çıkan yeni torba yasayla hareketlendiğini, borsa üyeleri arasında işlem olduğu sürece kıymetli taşların hem ÖTV hem de KDV'den muaf hale gelmesinin önemli olduğunu belirtti. 

Bunun etkisinin hemen görüldüğünü ve ilk işlemlerin 30 Eylül'de başladığını hatırlatan Dönmez, şöyle devam etti: 

"Burada önemli bir nokta farkettik. Bizim karat başına olan ücretimizi taşın değeri üzerinden 100 binde, 10 binde olacak şekilde yeniden belirledik. Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) inşallah kısa zamanda bize dönüş yapacak. Sektör için genel olarak maliyetleri azaltan bir karar bu... Yine sektörle beraber ve dünyaca ünlü taş değerleme şirketleriyle birlikte bir değerleme şirketi üzerinde çalışıyoruz. Bu şirket vasıtasıyla sektörde ortak uyum içinde, onların zararına olmayan sadece işini doğru yapanları koruyan bir yapı kurgulamaya çalışıyoruz." 

Altın borsası zamanında 10 bin dolar olan üyelik ücretini indirdiklerini belirten Dönmez, yıl sonuna kadar elmas ve kıymetli taşlar piyasasına üyeliğin 20 bin liradan 2 bin liraya indirildiğini de anımsattı. 

Toplantıda sektör temsilcilerine sunum yapılarak, katılımcılar bilgilendirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir