Faiz kararı öncesi dolarda son durum

Döviz piyasasında MB'nin faiz kararı bekleniyor. Dolar güne 3.02'ye doğru geri çekilmeyle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de Merkez Bankası faiz kararı öncesi gevşek ve yatay seyir izleniyor. Dün akşam 3.04'ün hemen altında günü tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.025 seviyesinde.

Türkiye'nin güneydoğusunda ve komşularında yaşanan jeopolitik gelişmeler, Merkez Bankası'nın siyasi nedenlerle bazı para politikası adımlarını atmaktan kaçınabileceği endişeleri, petrol fiyatlarındaki 30 doların altındaki seyrin gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik riskten kaçışı tetiklemesiyle satış baskısı altındaki TL'de bugün TCMB'nin faiz kararı yakından izlenecek.

Piyasalarda bugün ABD piyasalarındaki tatilin sona ermesinin işlem hacimlerini bir miktar artırması bekleniyor. Yatırımcılar bu sabah Çin büyüme verisini küresel büyümeye ilişkin izlenim edinmek için yakından takip ediliyorlardı. Veri dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin'de büyümenin yavaşladığını teyit etse de korkulan kadar kötü bir piyasa tepkisi yaşanmadı.

Çin'de yıl bütününde ekonomi yüzde 6.9 ile batı standartlarına göre yüksek bir rakam tuttursa da son 25 yılın en zayıf büyümesini gerçekleştirmesi ise piyasalarda yeni bir satış baskısına neden olmadı. Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 6.8 olarak gerçekleşerek hem finansal krizin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi hem de yatırımcıların yanlış politikalar izlediğine dair endişe duyduğu hükümetin üzerindeki baskıyı artırdı.