Gelişmekte olan ülke borsaları Asya etkisiyle geriledi

Gelişmekte olan ülke varlıklarında ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin etkisi sürerken, borsalar ikinci günde de kayıplar arttı. Para birimleri ise daha karışık bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Washington ve Pyongyang arasındaki sözlü savaşta Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik herhangi bir tehdide "ateş ve öfkeyle" karşılık verileceği yolundaki açıklamasını "saçmalık" olarak niteledi.

Kuzey Kore Pasifik okyanusundaki Amerikan adası Guam'a füze saldırısına ilişkin planlarını geliştirdiğini açıkladı. Güney Kore ve Tayvan gibi önde gelen borsaların ağırlıkta olduğu gelişmekte olan ülkeler MSCI endeksi dün Trump'ın açıklamalarının ardından yüzde 1.5 geriledikten sonra bugün yüzde 0.6 düştü.

Tayvan borsası yüzde 1.3, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 düşüş kaydetti. Güney Kore KOSPI endeksi yüzde 1.2 düşüşle iki ayın dip seviyesine kadar geriledi.

Diğer borsalardaki kazanımlar, Asya borsalarındaki düşüşleri telafi edemedi. Türkiye ve Rusya endeksleri yüzde 0.4 yükselirken Güney Afrika borsaları yüzde 0.1 yükseldi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri hafif güçlü dolar karşısında karışık bir seyir izliyor.

Güney Kore para birimi won yüzde 0.3 düşüşle dört haftanın en düşük seviyesini gördü ve iki gündür kaydettiği satış baskısını artırdı.

Güney Afrika randı Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın güven oylamasını kazanarak görevde kalmaya devam etmesinin ardından, gördüğü dört haftanın en düşük seviyesinden toparlanarak yüzde 0.4 yükseldi.

Ruble petrolün iki günlük kayıplarına ara vermesiyle yüzde 0.3 yükseldi.