Gelişmekte olan ülke borsaları yükseliyor

Gelişmekte olan ülke borsaları zayıf seyir izleyen doların etkisiyle yükseliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve bazı para birimleri ABD borç tavanı anlaşması ve Fed'in faiz artırımı beklentilerinin azalmasıyla güçlenen risk iştahına paralel değer kazandı.

Çin yuanı risk iştahındaki artışla beraber dolar karşısında Mayıs 2016'dan bu yana en değerli düzeye çıkarken, dolar/yuan kuru bu tarihten beri ilk defa 6.5 seviyesinin altına indi. Yuan yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 7'ye yakın değer kazandı.

Dünya genelindeki piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Aralık'a kadar federal hükümetin borçlanma sınırını yükseltme konusunda muhalefetteki Demokratlarla beklenmedik bir uzlaşma sağlamasının ardından yüksek seyir izliyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına yön veren Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Ekim ortasında görevini bırakacağını açıklaması Fed'in faiz artırımı beklentilerini azalttı.

Gelişmekte olan ülkeler MSCI endeksi Asya, Rusya ve diğer gelişmekte olan Avrupa borsalarındaki kazanımların desteğiyle yüzde 0.5 yükseldi.

Güney Kore Washington'un Seul ile serbest ticaret anlaşmasını sona erdirme planlarını şimdilik askıya almasından destek bularak yüzde 1'den fazla artışla beş günlük kayıplarına ara verdi.

Güney Kore para birimi won zayıf seyir izleyen dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazandı.