Gerilim etkisi piyasalarda sürüyor

Küresel piyasalar, ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin etkisiyle satış ağırlıklı seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kore'nin, dün, ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam'a saldırı hazırlığı içinde olduğunu duyurması ve ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in "Kuzey Kore, rejimi ve insanlarını yıkıma götürecek davranışları tasavvur etmeyi bırakmalı" şeklindeki açıklaması, jeopolitik risk algısının artmasına neden oldu.

İki gündür jeopolitik gelişmeler makroekonomik verilerin önüne geçerken, dünya borsalarında satış ağırlıklı seyir görüldü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Chicago Şubesi Başkanı Charles Evans, dünkü konuşmasında, bankanın, bilançosunu küçültmeye eylülde başlamasının uygun olacağını ancak faiz artışı için aralık ayına kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

Dün açıklanan ABD toptan eşya stokları, haziranda yüzde 0,7 artarak son 6 ayın en iyi performansını gösterse de New York borsasında endeksler, ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin etkisiyle düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,17, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq Teknoloji endeksi de yüzde 0,29 düşüş gösterdi.

Bugün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, temmuz ayı ÜFE ve temmuz ayı bütçe dengesi verileri ile Fed New York Şubesi Başkanı William Dudley'in konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında borsalar ABD ve Kuzey Kore arasında artan politik gerilim nedeniyle dün günü düşüşle tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,40, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,12 azaldı.

Dün Avro/dolar paritesi, 1,1689 seviyesine kadar gerilese de şu dakikalarda 1,1736 seviyesinde bulunuyor.

Asya tarafında jeopolitik risk algısının artmasıyla Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,74 azalışla 3,251,62 puan seviyelerinde seyrediyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,01 düşüşle 19,736,40 puandan kapandı. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,26 azalışla 2,362,02 puan seviyelerinde bulunuyor.