Gösterge faiz tarihi düşükte, kur yükselişte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Sermaye akışının hızlanmasının TL'de yarattığı değerlenme eğiliminin TCMB'nin faiz koridorunun alt bandında indirime gidilebileceği beklentisi yaratmasıyla gösterge faiz tarihi düşük seviyesinde işlem görürken dolar/TL hem paritedeki yükseliş hem de TCMB adımı beklentisiyle yükselişte.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın TL'nin yeniden aşırı değerlenme bölgesine geldiğini belirterek, "Birçok ülke paralarının değerlenmesini engellemek için adım atıyor, biz de TL'nin değerlenmesini izlememeliyiz" açıklamasının daetkisiyle dün yüzde 5.63 ile tarihi düşük seviyeyi test eden gösterge faiz bugün tezgahüstü piyasada güne 5.67/5.64 seviyesinden başladı.
 
Dolar/TL dün euro/dolar paritesinin 1.34'ün altına inmesiyle 1.77seviyesinin üzerine çıktıktan sonra bugün güne dün kapanış seviyelerindenbaşladı. Sepet bazında TL ise TSİ 0849'da 2.0730 seviyesindeydi.
 
Piyasaların makro ekonomik gündemi oldukça hafif olduğunu belirten HSBCStratejisti Fatih Keresteci, "ABD ve Almanya'da ticaret dengesi, Türkiye'de iseAralık ayı sanayi üretimi önemli sayılabilecekler arasında ön plana çıkıyor.Euro/dolar paritesindeki seyrin genel yön açısından belirleyici olacağıkanaatindeyiz. Faiz cephesinde TCMB'nin faiz koridorunda bir miktar dahaindirime gideceği beklentisi faiz eğrisinin kısa vadesinde düşüşüne nedenolurken Ocak ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi iseuzun vadede hafifçe yükselişe yol açtı" dedi ve ekledi:
"Faiz eğrisinin kademeli bir şekilde dikleştiğini görüyoruz. Kur cephesindeeuro/dolar paritesindeki sert düşüşe rağmen dolar/TL kurunda dün yükselişoldukça sınırlı kaldı. Bu da dolar/TL kuru ile euro/dolar paritesi arasındakiilişkinin her geçen gün biraz daha azaldığını gösteriyor. Kur açısından yukarıda1.7750 seviyesi önemli. Bu seviyenin kırılması için paritedeki paritesindekidüşüşün devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz." 
Euro, ECB Başkanı Mario Draghi'nin para biriminin son dönemdeki yükselişinin ekonomiye etkisi konusunda endişelerini dile getirmesinin ardından bugün ikihaftanın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. 
Döviz kurunun büyüme ve fiyat istikrarı için önemli olduğunu söyleyenDraghi, eurodaki değerlenmenin ne kadar süreceğini görmek istediğini, fiyatistikrarı için endişe yaratması halinde risk değerlendirmesinideğiştireceklerini belirtti. 
TL'nin değer kaybında son dönemde etkili olan bir başka sebep ise TCMB'denkoridorun alt bandında bir indirim yapabileceği beklentisi. Reel efektif dövizkuru endeksinin (REK) Ocak'ta iki yıl sonra ilk kez TCMB'nin kısa vadede ölçülüpolitika tepkisi verebileceğini açıkladığı 120 seviyesinin üzerine çıkmasısonrası TCMB'nin TL'de değer kaybı devam ederse yeni adım atacağı beklentisi piyasada yaygınlaştı. 
Bankacılara göre piyasa şuanda yüzde 4.75 seviyesinde olan TCMB'nin faiz koridorunun alt bandında 25 baz puanlık bir indirimin tamamen fiyatlanmış olduğunu belirtiyor. 
TCMB tarafından hafta başında açıklanan veriye göre, endeks Ocak ayında120.16'ya yükselirken Aralık ayı için daha önce 118.32 olarak açıklanan değerise 118.08 olarak revize edildi. Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranınınağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.