Gözler dolar bazlı zirvede!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul, dün İstanbul Menkul Kıymetler'den devraldığı tarihi kapanış ve gün içi en yüksek seviye rekorlarını kırdı. Gözler şimdi dolar bazlı tarihi zirveye çevrildi.

BIST 100 endeksi dün tarihinin gün içinde gördüğü en yüksek seviye rekorunu 88.804,51 puana, kapanış rekorunu ise 88.669,73 puana geliştirdi. Borsa İstanbul, böylece 5 Nisan'da bayrağı devraldığı İMKB'nin rekorlarını kırarken, analistler gözlerin dolar bazlı rekorlara çevrildiğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin dolar bazlı tarihi en yüksek seviye rekoru 5 Kasım 2010 yılında gördüğü 51.070,10, kapanış rekoru ise 4 Kasım 2010 tarihindeki 50.850,11 seviyesinde bulunuyor.

Dün dolar bazında 49.413,32 puandan kapatan BIST 100 endeksinde yükselişinde özellikle banka hisselerinde görülen güçlü alışların en önemli etken olduğu görüldü. Endeksin dolar bazlı kapanış zirvesi cari kurla 91.209 puan seviyelerine denk geliyor.

Analistler bugün açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini, olumlu makroekonomik veri serisinin bu veriyle devam etmesi durumunda alışların gücünü koruyabileceğini belirtiyor.

Bugün TÜİK tarafından açıklanacak nisan ayı tüketici enflasyonuyla ilgili olarak AA Finans "Enflasyon Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, tüketici enflasyonun (TÜFE) yüzde 0,66 oranında gerçekleşmesini bekliyor. 17 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,80, en düşük ise yüzde 0,36 aralığında yer aldı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre mart ayında enflasyon, şubat ayına göre yüzde 0,66 ve geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,29 olarak gerçekleşmişti.

Küresel piyasalarda ABD ve Avrupa Merkez Bankası kararlarından sonra genel olarak pozitif seyrin korunduğunu belirten analistler, dün ABD'de S&P 500 endeksinin de kapanış rekorunu kırdığına dikkati çekerek, piyasada bol olan paranın riskli varlıklara yöneliminin devam edebileceğini kaydediyor. Analistler ayrıca bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ABD Merkez Bankasının (Fed) parasal genişleme kararını önemli ölçüde etkileyen bir veri olması nedeniyle küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.