Gözler Yunanistan'da

Küresel piyasalarda bugün gerçekleştirilecek olan Yunanistan cumhurbaşkanlığı seçimleri izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda Yunanistan'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turu izlenecek. Bugün TSİ 1200'de başlayacak oylamada cumhurbaşkanı adayı yeterli oyu alamazsa ülkede erken seçimlere gidilecek ve ülkenin AB/IMF'den aldığı kredileri yeniden pazarlığa açmak isteyen aşırı sol partinin iktidara ortak olması olasılığı doğacak.

Euro, Yunan parlamentosunda cumhurbaşkanı seçimi için yapılacak oylama öncesindeki tedirginlikle dolar karşısında 28 ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. 

Asya yükselişte

Asya borsaları, Wall Street'te Cuma günü görülen kazanımların ardından bugün yükseliyor.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 1.1 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksinde ülkede şüpheli bir Ebola vakasına rastlandığı haberlerinin ardından kayıplar yüzde 1'i buldu.    

ABD borsaları rekor kırıyor

ABD borsalarınde Cuma günü görülen yükselişle Dow ve S&P 500 rekor seviyelerden kapanırken, işlem hacmi çok sayıda işlemcinin hâlâ tatilde olması nedeniyle düşük kaldı. Büyük endeksler üst üste ikinci haftayı da yükselişle tamamladı. 

Borsalarda son dönemde görülen kazanımlarda, ABD'nin büyüme verisi de dahil olmak üzere ekonomik verilerin güçlü seviyelerde açıklanması ve merkez bankalarının uyguladıkları tedbirler de etkili oluyor.

Kazanımların geniş bantta gerçekleştiği seansta S&P 500'ün 10 alt sektör endeksinin sekizi günü yükselişle tamamladı.

ABD'de geçen hafta Dow yüzde 1.4, S&P yüzde 0.9 ve Nasdaq yüzde 0.9 yükseldi.
    
Avrupa 
Avrupa tarafında, bugün işleme açılacak olan piyasalarda yükseliş eğiliminin etkili olabileceğini ifade eden analistler, veri gündeminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkabileceğini tahmin ediyor.