"İngiltere daha gerçekçi olmalı"
"İngiltere tartışmayı bırakıp Brexit'i ciddiye almalı" diyen ekonomist Jim O'Neill, "Kötü sonuçlardan sıyrılıp olumlu sonuçlardan istifade etmek bu kadar kolaysa, o zaman ben de yaparım. Galiba bizim müzakereciler çoğu zaman bunun farkında değiller" ifadelerini kullandı.
Goldman Sachs'ın eski ekonomisti Jim O'Neill, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma müzakerelerinde her şeyin kendi istediği gibi olacağı rüyasından vazgeçmesini ve daha gerçekçi olmasını istedi.
Daha önce Brexit'e karşı çıkan Başbakan Theresa May, halkın ayrılmayı onayladığı referandumun ardından iktidara gelmiş ve AB'ye ülkenin kararını tebliğ etmişti. Halen AB ile İngiltere arasından ayrılığın koşullarına ilişkin müzakereler sürüyor.
O'Neill, 2001 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomik gücünün Batı'yı zorlayacağını öngörmüş ve BRICS ifadesini küresel ekonomiye kazandırmıştı.
BBC radyosuyla konuşan O'Neill, May'in Muhafazakar Partisi içindeki bölünmelerin Brexit politikasını da böldüğünü söyledi.
"Siyasi partilerimiz arasında, özellikle iktidardaki Muhafazakar Parti içindeki bölünmeler, politika tartışmalarını gölgeliyor; bu istenmeyen durumun değişmesi çok iyi olur" dedi.
May'in kabinesinde hazineden sorumlu bakan iken görevinden istifa etmiş olan O'Neill, İngiliz müzakerecilerin, sadece kendi istediklerini kabul ettirmeye çalışmalarının gerçekçi olmadığını söyledi.
"Çoğu zaman farkında değiller"
O'Neill, "AB'nin en son istediği şey, büyük bir ülkenin ayrılması ve karşılığında hiçbir bedel ödememesidir. Çünkü bir yerde başkaları da şöyle düşünebilir: Kötü sonuçlardan sıyrılıp olumlu sonuçlardan istifade etmek bu kadar kolaysa, o zaman ben de yaparım. Galiba bizim müzakereciler çoğu zaman bunun farkında değiller" dedi.
Brexit'in başarıyla sonuçlanacağını söyleyen May, ayrılıştan sonra iki tarafın da mümkün olduğu kadar serbest bir ticaret düzenine imkan verecek bir anlaşmaya varacağını umuyor.