Küresel piyasa güne nükleer tedirginliği ile başlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak yatay bir bantta seyrederken bugün güne Kuzey Kore'de yapılan nükleer silah denemesinin tedirginliği ile başlıyor.

Kuzey Kore Resmi Ajansı'ndan yapılan açıklamada ''Ülkenin ABD'nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirildiğini'' bildirdi. Kuzey Kore daha önce 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Dün piyasaları etkileyecek haber ve veri akışının olmaması nedeniyle genel olarak hisse senedi piyasalarının yatay seyrettiği görüldü.

ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,16 oranında değer kaybıyla tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,24 oranında geriledi.

Fransa'da CAC 40 endeksinin yüzde 0,03 oranında değer kazandığı günde İspanya'da hükümetin yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor durumda kalabileceği yönündeki haber ve yorumlarla İspanya diğer piyasalardan ayrışarak yüzde 1,18 oranında değer kaybetti.

İMKB'de de satış baskılarının kademeli olarak devam ettiği görüldü. Özellikle banka hisselerinde görülen tepki alımlarının güçlenememesi aralıklı olarak yeni satış dalgalarının piyasaya hakim olmasına neden oluyor. İMKB 100 endeksi dün banka hisseleri öncülüğünde yüzde 1,82 oranında düşüşle 77.255 puana geriledi.

Bugüne gelindiğinde Japonya'da Merkez bankası Başkanı olması beklenen Haruhiko Kuroda'nın parasal genişlemeye yönelik söylemleri hisse senedi piyasalarının pozitife dönmesini sağladı. Nikkei 225 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,94 oranında yükseliş kaydederek günü 11.369 puandan tamamladı.

Analistler İMKB'de iç dinamiklerin yönü belirlediğini belirterek teknik olarak 77.200 seviyesinin altında kademeli olarak satış baskılarının devam edebileceğini tahmin ediyor.

77.200 desteğinin çalışması ve banka hisselerinde tepki alımlarının etkisini artırması durumunda görünümün pozitife dönebileceğini ifade eden analistler bu durumda 80.000 puana kadar devam edebilecek bir tepki kanalının oluşabileceğini kaydediyor.