Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

ABD'de başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump'ın seçimleri kazanması ihtimalinin azalmasıyla endeks vadeli işlemler yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, Japonya piyasalarının tatil olduğu seansta yatay seyir izlerken, ABD'de başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın müstehcen ifadelerini içeren eski bir kaydın ortaya çıkmasının ardından başkanlık ihtimalinin azaldığı beklentisiyle ABD endeks vadeli işlemleri yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yatay bir seyir izlerken, S&P 500 vadeli işlemleri ve Avustralya borsası yüzde 0.2 artıda bulunuyor. Bir haftalık resmi tatilin ardından açılan Shanghai bileşik endeksi ise yüzde 1.2 artıda seyrediyor.

Cumhuriyetçi partinin başkan adayı Donald Trump, kadınlar hakkında kaba ifadelerini barındıran 2005 yılından kalma bir kaydın ortaya çıkmasının ardından, 16 aydır devam eden seçim kampanyasının en ciddi krizlerinden birini yaşıyor.  

Trump ile Demokrat partinin adayı Hillary Clinton arasındaki ikinci münazaranın ise piyasalara yansıması olmadığı görülüyor. ABD başkan adayları bahis sitelerinde Trump'ın seçimi kazanacağı ihtimali gerilerken, saygın bir tahmin kuruluşu Clinton'un seçimi kazanmasına yüzde 81 ihtimal veriyor.

Piyasalar Clinton'ı orta yol politikalar izleyecek bir aday olarak görürken, olası Trump yönetiminin dış politika, ticaret ve merkez bankasının yönetimi konusunda belirsizlik getireceğini düşünüyorlar. Özellikle Trump'ın Kuzey Amerika serbest ticaret bölgesi (NAFTA) anlaşmasını yeniden müzakere ederek Kanada ve Meksika'ya gümrük vergisi uygulayacağı vaadi bu iki ülkenin para birimlerinde oynaklık yaratıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir