Küresel piyasalar haftaya temkinli girdi

Global piyasalar, ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararları ile birlikte yoğun makroekonomik veri takviminin açıklanacağı haftaya temkinli başladı.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta açıklanan veriler ABD ekonomi­sinin “yumuşak iniş” yapabileceği beklentilerini güç­lendirerek pay piyasalarını des­teklerken, bu hafta açıklanacak para politikası kararlarının ge­lecek döneme ilişkin belirsiz­likleri azaltması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gö­züyle bakılıyor. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Banka­sı’nın (BoE) ise politika faizle­rinde 50 baz puanlık artışa gi­deceği öngörülüyor. Bu iki ban­kanın mart ayından itibaren faiz artırım büyüklüğünü 25 baz puana indireceği tahmin ediliyor.

"Şahin adımlara ara verilecektir"

Analistler, hem ABD’de hem de Avrupa’da enflasyonda önemli gerilemenin yaşandığı­na dikkati çekerek, piyasalarda yatırımcıların merkez bankala­rının şahin adımlarına ara ve­rebileceği yönündeki beklenti­lerin daha güçlü şekilde tartı­şıldığını bildirdi. Bu kapsamda özellikle Fed’in politika alanı­nın diğer bankalara göre da­ha geniş olduğunu vurgulayan analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında bu yönde ipuçlarının aranacağı­nı belirtti. Analistler, hafta bo­yunca yoğun veri takviminin de yakından takip edileceğini kay­dederek, özellikle ABD’de cuma günkü tarım dışı istihdam veri­sinin piyasalarda oynaklığı ar­tırabileceğini ifade etti.

Hızlanan bilanço sezonu ta­rafında ise bu hafta trilyon do­larlık devlerin finansal sonuç­larını açıklayacağını hatırlatan analistler, bu şirketlerin ara­sında Apple, Amazon ve Alpha­bet’in bulunduğunu söyledi.

AB ve ABD'de endeks vadeli kontratlarda düşüş

Bu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,25, Nasdaq en­deksi yüzde 0,95 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,08 değer ka­zandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir izlenir­ken, bu hafta merkez bankala­rının perşembe günkü kararla­rının yanısıra Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve do­ğalgaz fiyatlarının seyri yatı­rımcıların odağında bulunuyor. Avrupa’da endeks vadeli kont­ratlar yeni haftaya düşüşle baş­ladı.

Asya’da, Çin piyasaları bir haftalık tatilin ardından açı­lırken, bölgede karışık bir seyir öne çıkıyor. Çin borsaları ye­ni yıl tatilinde harcamaların ve seyahat yoğunluğunun yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını öncesi seviyelere yaklaşması ve Covid-19 vakalarında yeni bir artış yaşanmaması sonrası po­zitif seyrediyor.

Analistler, bu hafta Çin'de açıklanacak verilerde Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ekonomiye etkilerinin görü­lebileceğini kaydederek, Çin hükümetinin ekonomiyi nasıl destekleyeceğine yönelik yol haritasının da belirginleşebile­ceğini bildirdi.