Küresel piyasalar merkez bankalarını bekliyor

Bu hafta ABD, İngiltere, Japonya ve Türkiye de merkez bankalarının açıklayacağı kararlar takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya borsaları cuma günü Fed'in bu hafta neredeyse kesin olarak faiz artıracağına işaret eden güçlü ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından yüzde 0.5 artıda kapandı.

Küresel piyasalar bu hafta ise 15 Mart'ta ABD, 16 Mart'ta ise İngiltere, Japonya ve Türkiye'de merkez bankalarının açıklayacağı kararlara odaklandı.

Asya borsaları ABD'deki güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Wall Street'in cuma günü yükselişle kapanışını izleyerek haftaya primli başlangıç yaptı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Japonya'da şubat ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 1 artışla beklentiler dahilinde gerçekleşti. Açıklanan verilerin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,15 artışla 19.633,75 puandan kapandı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,54 kazançla 3.230,100 puanda seyrederken, Güney Kore de Kospi endeksi günü yüzde 0,97 değer kazancıyla 2.117,59 puandan tamamladı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 1,13 primle 23.830,56 puanda seyrediyor. Hindistan borsasında ise tatil nedeniyle işlem yapılmıyor.

Fed'in faiz artıracağı fiyatlanıyor

ABD vadeli faiz kontratları Fed'in hazirana kadar bir defa daha faiz artıracağına yüzde 50 olasılık veriyor. Kontratlar yıl sonuna kadar bu hafta yapılacağı öngörülen faiz artırımı dahil, üç defa faiz artırımı fiyatlıyor.

Bu hafta yatırımcıların yakından izlediği gelişmeler arasında çarşamba günü sona erecek olan Fed para politikası toplantısının yanı sıra Hollanda'daki parlamento seçimleri ve G20 ülkeleri maliye bakanları toplantısı bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir