Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar sert düşüşlerin ardından pozitif seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda son günlerde yaşanan hızlı düşüşlerin ardından dün başlayan tepki alımları kısa vadede pozitif bir havanın etkili olmasını sağladı. 

ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin 'tapering'in devamı için kafa karışıklığına ve ekonomik aktivitedeki toparlanmaya ilişkin endişelere neden olurken, piyasalarda da son dönemde ezberler bozuldu. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri önceki gün yüzde 2,5680 seviyesine kadar geriledikten sonra dün düşüşün büyük bir kısmını telafi ederek 2,6360 seviyesine kadar yükselirken, hisse senedi piyasaları ise tepki alımlarıyla birlikte günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi dün 200 günlük hareketli ortalamasından gelen tepki alımlarıyla günü yüzde 0,47 oranında yükselişle 15.445 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,76 yükseliş kaydetti. 

Avrupa hisse senedi piyasalarında ise tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla karışık bir seyir izlendiği görülürken, avro/dolar paritesinde ise 1,35 seviyesinin üzerinde tutunma çabası dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,64, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,30 yükseliş kaydetti. 

Yurtiçi piyasalarda ise diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak yükselişe geçen TL, hisse senedi ve tahvil piyasasını destekledi. Dolar/TL dün 2,28 seviyelerinden düşüşe geçerken yurtiçi piyasaların kapalı olduğu saatlerde 2,2321 seviyelerine kadar geriledi. Borsada ise özellikle son bir haftadır satış baskılarının etkili olduğu banka hisselerinde görülen tepki alımlarıyla BIST 100 endeksi dün günü analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 62.500 puanın üzerinde tamamladı. Yapılan kapanışın teknik olarak pozitif görünümü bugüne taşıyabileceğini belirten analistler, 63.700 ve 64.700 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor. 

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisinin takip edileceğini ifade ederek, yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararının bekleneceğini vurguluyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir