Küresel piyasalarda satışlar genele yayılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul  - Parasal genişlemenin beklentilerden erken sonlanabileceğine yönelik endişelerle küresel tahvil-bono piyasalarında faizler yükseliş, hisse senedi piyasalarında ise sert düşüşler genele yayılmaya başladı.

Dün ABD'de Dow Jones endeksi önceki gün gerçekleştirdiği rekor kapanışın ardından beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerle parasal genişlemenin tahmin edilenden erken sonlanabileceğine yönelik yorumların etkisiyle düşüşe geçti. Dow Jones endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 oranında değer kaybıyla 15.303 puandan tamamlarken S&P 500 endeksinin kaybı yüzde 0,73 oldu.

Avrupa tarafında da satış baskılarının etkisini artırdığı görüldü. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 1,70 oranında gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,89, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2 oranında değer kaybetti. 

Bugüne gelindiğinde ise özellikle Japonya hisse senedi piyasalarının sert düşüşünü devam ettirmesi, küresel piyasalardaki satıcılı seyrin devamını işaret ediyor. Nikkei 225 endeksinin değer kaybı bu dakikalarda yüzde 5'i aşarken, Çin'de Şangay endeksinin düşüşü ekonomik aktiviteye yönelik iyimserlikle yüzde 0,30 seviyelerinde bulunuyor.

Yurt içinde ise tahvil-bono piyasasında küresel faizlere paralel olarak gösterge tahvilin bileşik faizindeki yükseliş ve banka karlılıklarına yönelik olumsuz beklentilerle, özellikle endeks üzerinde ağırlığı yüksek banka hsselerinde görülen sert saatışlar BIST 100 endeksinn yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetmesine neden oldu. 

Analistler, endeksin teknik olarak 89.000 desteğinin altına gerilemesi ile stop-loss satışlarının da devreye girdiğini ve düşüşün ivme kazandığını belirtiyor. Bugün Merkez Bankası tarafından açıklanacak mayıs ayı finansal istikrar raporu ve ABD'de açıklanacak büyüme verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, endeksin 86.500 ve 85.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydediyor

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB mayıs ayı finansal istkrar raporu

10.00 Türkiye, TÜİK mayıs ayı tüketici güveni 

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı ekonomik güven endeksleri

14.30 Türkiye, TCMB para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 1. çeyrek GSYH

15.30 ABD, 1. çeyrek kişisel tüketim

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, nisan ayı bekleyen konut satışları