Küresel piyasalarda Trump endişesi sürüyor

Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından geçtiğimiz haftadan bu yana satış ağırlıklı tedirgin seyir devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından dolar ve ABD Hazine tahvil getirilerinde kaydedilen yükselişin gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını artıracağı endişesiyle gelen satışlara bugün karşı koymaya çalışıyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarının dolar cinsi değerini izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 ekside, yaklaşık dört ayın en düşük seviyelerinde ekside seyrediyor.

Yerel para birimlerinden bakıldığında ise pekçok piyasanın hafif artıda olduğu görülüyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi ise yenin değer kaybına paralel yüzde 0.5 yükselişle 10.5 ayın zirvesinde bulunuyor.

Trump'ın ABD'de beklenmedik şekilde başkan seçilmesi yatırımcıların menkul kıymetleri büyük ölçeklerde yeniden fiyatlamasına yol açtı. Yatırımcılar dolara ve ABD hisselerine yönelirken, ellerindeki tahvil ve gelişmekte olan piyasa varlıklarını sattılar.

Trump'ın seçim vaatlerinden sadece birkaç tanesini hayata geçirmesi, ABD ekonomisinin ılımlı büyüyeceği ve enflasyonun güçsüz kalacağı gibi yatırımcılar arasındaki yaygın varsayımları ortadan kaldırabilir.

Trump'ın tekrar enflasyon yaratıcı politikaları nedeniyle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmak zorunda kalacağı yönünde oluşan beklentiler de yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarını elden çıkarıp dolar bazlı varlıklara yönelmesine yol açıyor.