Kuveyt Türk, Körfez'deki milyonerin peşinde!

Kuveyt Türk Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Grup Müdürü Dr. Okan Acar, “Körfez Bölgesi’ndeki varlıklı bireylerin Türkiye’deki ana bankası olmayı hedefliyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Julide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Kuveyt Türk, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen Körfez Bölgesi’ndeki varlıklı bireylerin Türkiye’deki ana bankası olmayı hedefliyor. Bankanın özel bankacılık bölümü 2015 yılında 3 milyar TL porföy büyüklüğü ile kurulurken, bugün 10 milyar TL’yi aşan müşteri varlığını yönetiyor. Aktif/pasif toplam 4 milyona yakın müşterisini bulunan bankanın, özel bankacılık müşteri sayısı 2017 yılsonu itibarıyla yüzde 30’u yabancı olmak üzere 7 bin kişi. Kuveyt Türk’ün özel bankacılık hizmetlerinden yararlanmak isteyen müşterinin 1,25 milyon TL ya da muadili döviz, kıymetli maden bulunması veya bankadan 750 bin TL fon kullanması gerekiyor.

Türkiye’de hem bireylere hem de kurumlara hizmet verdiklerini belirten Kuveyt Türk Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Grup Müdürü Dr. Okan Acar, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada müşterilerinin olduğunu belirterek, 2017 yılsonu itibarıyla yabancı müşteri sayısının ise 2 bini aştığını kaydetti.

Acar, “Müşterilerimiz arasında Suriyeli de, Iraklı da, Kuzey Afrikalı da var. Ancak Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn gibi ülkelerdeki müşterilerimiz diğer ülke ve bölgelere göre daha yoğundur. Körfez yatırımcısı Türkiye’de yatırım yapmak, gayrimenkul almak istiyor. Ticaret yapma niyetindeler. Gayrimenkul sektöründeki fırsatlardan faydalanmak isteyen Körfez Bölgesi yatırımcıları için 5 yıla kadar vadede yüzde 50’ye varan oranda finansman sağlarken KT Portföy Yönetim Şirketi ile Gayrimenkul Yatırım Fonu kurma çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu.

Acar, 2018 yılında ‘Kuveyt Türk Özel Bankacılık’ markası altında müşteri sayısını ve portföy büyüklüğünü, özel müşteri temsilcilerinin bulunduğu şube sayısını artırmayı planladıklarını ifade ederek, “Ayrıca Özel Bankacılık web sitemizdeki yeniliklere ilave olarak bir finans portalı oluşturmak da planlarımız arasında yer alıyor” dedi. Acar, şöyle konuştu:

Yabancının gayrimenkulüne yüzde 50 finansman:

Gayrimenkulün yüzde 50’sine ve 5 yıla kadar dolar, euro ve TL bazında finansman sağlayabiliyoruz. Türkiye’de birçok banka yabancılardan ekstra teminat istiyor. Oysa biz finanse ettiğimiz gayrimenkul üstüne rehin koyarak finansmanı yapıyoruz. Uygulamış olduğumuz oranlar da döviz bazında onların kendi piyasasına göre cazip oranlar.

13 özel bankacılık köşesi:

Özel bankacılık grup müdürlüğümüze bağlı İstanbul’da tek şubemiz var ancak ilerleyen zamanlarda bu şube sayısını artırmayı planlıyoruz. Ayrıca 13 yerde özel bankacılık köşelerimiz (korner) var. İstanbul’daki Merkez, Sirkeci, Altunizade, Fatih, Kıztaşı, Osmanbey, İkitelli, Beykent şubelerimizde özel bankacılık köşelerimiz müşterilerimize hizmet veriyor. Kuveyt Türk’ün bölge müdürlükleri var. Bu bölge müdürlüklerinde de hizmet sunuyoruz.

Özel bankacılığa özel kart
Özel bankacılık müşterileri için özel kredi kartı geliştirmeye karar verdiklerini de anlatan Kuveyt Türk Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Grup Müdürü Dr. Okan Acar, ücretlendirme konusunda diğer bankalardan farklılaşmak istediklerini kaydetti. Acar, “Kuveyt Türk Özel Bankacılık kartını hak eden alsın ama ücretsiz alsın istedik. Bunun için önemli bütçeler kullanmaya çalışıyoruz. Dünyanın 800 havalimanında geçerli olan Loungekey programına üyeyiz. Bunun dışında 25’e yakın hizmetimiz var. Gerçekten farklı bir kart olduğunu gören müşteri, bu kartı istiyor” dedi.

4 bin 500 özel bankacılık müşterisi:

Özel bankacılık dünyamız 7 bin kişi. Bu dünyanın 4 bin 500’ü gerçek anlamda özel bankacılık müşterimizdir. Geriye kalan müşterilerimiz ise diğer sektörlerle ilintilidir. Mesela kurumsal veya ticari bankacılıkla çalışan, firmaları olan müşterilerdir. Biz bunlara etiketli müşteri diyoruz. Türkiye’de nitelikli yatırımcı 1 milyon üzerinde nakit varlığı olan ve başka şartları olan kişilerdir. Bu seviyeyi geçtikten sonra nitelikli tahvil ihraçlarına katılabilir. Müşteri bizde 1 milyon 250 bini geçtikten sonra katılabiliyor. Bizim gayrimenkul, eğitim, hukuk, vergi, sanat hatta müşterilerimizin önemli bir kısmının muhafazakâr olduğunu düşündüğümüzde veraset ve zekât danışmanlığı da veriyoruz. Bin 500 Arap kökenli müşterimize ise kendi dilinde hizmet veriyoruz.

Müşteri sayısını büyütmeyeceğiz:

Müşteri sayısını çok büyütme gibi bir hedefimiz olmayacak. Çünkü ‘özel bankacılık müşteri sayısının, Kuveyt Türk toplam müşteri sayısının belli bir yüzdesinde durması’ gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla, bu sene 7 bin müşteri varsa, gelecek sene 15 bin müşteriye çıkacaksak kendimizi başarılı görmeyeceğiz. Türkiye’de ve yabancı ülkelerdeki birçok kurumu inceledik. Özel bankacılığa hak kazanan bir müşteri daha sonra başka bir segmente dönmüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir