MB'den detaylı açıklama bekleniyor

Merkez Bankası'nın uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine ne zaman başlayacağı merakla bekleniyor. İnfografikle sistemin olası işleyişini sizler için derledik.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA / Borsa-finans servisi

TCMB Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci, Merkez Bankası'nın yakın bir zamanda uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine non-deliverable forward (NDF) contracts başlamayı planladığını açıkladı.

Açıklamanın ardından sistemin nasıl işleyeceğine dair pek çok yorum yapıldı. Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde konuyla ilgili detaylı açıklama yapması bekleniyor.

Esas itibariyle yorum yapmak için TCMB'nin açıklamasını beklemek gerekse de gelen sorular üzerine bir infografik ile sistemin olası işleyişini göstermek istedik. Bu işlemde şirketler her zaman olduğu gibi vadeli döviz alım-satım işlemlerini bankalarıyla yapacak. MB ile taraf olan bankalar olacak.

Bankacılar, DÜNYA'ya yaptıkları yorumda TCMB'nin bir benzerini 1994'te, en son Meksika'nın şubatta yaptığı uygulamada rezerv harcamadan kurda volatiliteyi azaltmak olduğuna işaret etti. Bir bankacı, "Merkez Bankası, bankalara piyasadan talebi topla, Londra'ya gitme, bana gel diyor" ifadesini kullanarak bankaların her durumda aracı olduğuna değindi. Bir başka bankacı da ağustos sonu itibarı ile 212 milyar dolar gibi oldukça yüklü bir döviz açık pozisyonu bulunan özel sektörün, kur riskini daha likit bir piyasada, daha iyi fiyatlarla yönetmelerinin mümkün olacağına aktardı.