Merkez Bankası bugün ne yapacak?

Piyasalar, bugün toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Noel tatili ve yeni yılın yaklaşması ile azalan yeni pozisyon açma isteği piyasadaki hacimlerin azalmasına neden olurken, piyasa bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonucunu bekliyor.

TCMB'den kısa vadeli faizlerde değişiklik beklenmezken enflasyon beklentilerinde yaşanan son düşüş sonrası TCMB'nin bugünkü açıklamalarındaki değişikliklere odaklanılacak.

Hem beklentilerdeki düşüş hem de enflasyonun 2015 ilk dört ayda düşüş sergileyecek olması nedeniyle bu toplantıda olmasa da takip eden aylardaki faiz indirimleri olasılığına ilişkin mesajlar takip edilecek.

Bir taraftan enflasyonun düşüşe girecek olması faiz indirimlerinin yolunu açarken diğer taraftan ise son kur oynaklığının olası küresel risklere karşı Türkiye piyasalarının ne denli kırılgan olduğunu göstermesi ise faiz indirimlerini zorlaştırıyor. Bu kapsamda TCMB'nin bugünkü açıklamalarında öncekilere göre yapabileceği değişiklikler, gelecek dönem faiz kararları ile ilgili mesaj vermesi açısından yakından takip edilecek.

TL'nin tarihi zirvelerini test etmesi öncesi faiz indiriminin Aralık ayında bile olabileceği beklentileri piyasada yaygınlaşmaya başlamış, ancak siyasi ve küresel endişelerle dolar/TL'nin zirveyi test etmesiyle bu beklentiler ötelenmişti.

Değişiklik beklenmiyor

Reuters anketine katılan 18 kurum'dan 17'si, Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizlerin sabit bırakılmasını bekliyor. Bir kurum ise politika faizinde 25 baz puan indirim bekliyor.

Tek katılımcı yüzde 7.50 seviyesindeki gecelik borç alma faizinde 25 baz puanlık indirim öngörürken 17 katılımcı ise borç alma faizinin sabit kalacağını öngördü.

Mevcut yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde ve Piyasa Yapıcı (PY) bankalara uygulanan yüzde 10.75 seviyesindeki borçlanma imkanına ilişkin faizde ise yine bir katılımcı indirim öngörürken, 17 katılımcı ise faizlerin sabit kalacağını öngördü.

TCMB, Kasım ayında beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo faiz oranı, marjinal fonlama oranı ve gecelik borçlanma faizini değiştirmedi. Açıklamada enflasyonda belirgin bir iyileşme görene kadar para politikasında temkinli duruşunu sürdüreceğine işaret edilmişti.

Enflasyon beklentisi geriliyor, faiz tahminleri ayrışıyor

Merkez Bankası'nın Aralık beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 9.22'den yüzde 9.02'ye geriledi. 24 ay sonrası beklentiler yüzde 6.87'den yüzde 6.72'ye geriledi. Analistler, emtia fiyatlarındaki düşüş ve baz etkisiyle birlikte enflasyonda yılın ilk aylarında düşüş beklerken, bazı analistler bu düşüşün TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceğini belirtiyor.

Reuters anketinde 2015 ilk çeyreğine ilişkin politika faizi tahminde bulunan 13 ekonomistin sekizi faizlerin sabit tutulmasını beklerken iki ekonomist 50 baz puan, iki ekonomist 75 baz puan bir ekonomist ise 100 baz puan indirim bekliyor.

Ankette 2015 ilk yarısı sonu itibarıyla politika faizi tahminde bulunan 14 ekonomistin altısı faizlerin sabit tutulmasını beklerken, bir ekonomist 25 baz puan, dört ekonomist 75 baz puan, iki ekonomist 100 baz puan, bir ekonomist ise 125 baz puan indirim bekliyor.

Reuters anketinde 2015 sonu itibarıyla politika faizi tahminde bulunan 14 ekonomistin dördü faizlerin sabit tutulmasını beklerken, bir ekonomist 25 baz puan, üç ekonomist 75 baz puan, bir ekonomist ise 100 baz puan, iki ekonomist ise 125 baz puan indirim bekliyor. 2015 yıl sonuna ilişkin bir ekonomist politika faizinde 50 baz puan artış beklerken, iki ekonomist ise politika faizinde 75 baz puan artış bekliyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada enflasyonun bu yıl sonu için yüzde 8.9'luk, gelecek yıl sonu için ise yüzde 6.2'lik tahminin altında kalabileceğini; yılın ilk dört ayında enflasyonun kuvvetli düşeceğini ve petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle 2015 yıl sonunda yüzde 5'e ulaşabileceğini söylemişti.

Haziran ayında 115 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı 60 doların da altını görerek beş buçuk yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüş cari açığı 3-4 milyar dolar iyileştiriyor. Enflasyonda ise her yüzde 10'luk düşüş yaklaşık 0.4-0.5 puan düşüşü beraberinde getiriyor.

PPK toplantısı kararları 24 Aralık'ta saat 14:00'te açıklanacak.