Petrol arzı ağustosta sert düşebilir

PetroLogistics tahminlerine göre, Orta Doğu ve Afrika'daki düşüşler sonrası OPEC'in petrol arzı ağustosta sert düşüş kaydedebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) sevkiyatlarını izleyen PetroLogistics şirketinin tahminlerine göre, OPEC petrol arzı bu ay günlük 419 bin varil düşüş kaydedebilir.

Bu durum Suudi Arabistan'ın daha düşük petrol ihracatı ve diğer petrol üreticilerinin üretimi kısıtlama planlarını da yansıtıyor.

14 OPEC üyesi ülke, stokları azaltmak ve fiyatları desteklemek amacıyla petrol üretimini Mart 2018'e kadar günlük 1.2 milyon varil azaltma konusunda anlaşmıştı.

Söz konusu karara uyum şimdiye kadar yüksek seviyede gerçekleşse de, OPEC üretimi kısmen Libya ve Nijerya'nın artan üretimleriyle temmuzda 2017 yılının zirvesini gördü.

PetroLogistics CEO'su Daniel Gerber "14 OPEC üyesinin petrol arzının, günlük 419 bin varillik düşüş de göz önüne alındığında ağustosta ortalama günlük 32.8 milyon varil olması bekleniyor" dedi.

Gerber, "OPEC ham petrol ihracatı ağustosun ilk yarısında günlük 750 bin varile kadar geriledi. Latin Amerika ülkelerinin ihracatlarında artış gözlenirken, Orta Doğu ve Afrika'da düşüşler kaydedildi" diye konuştu.

En yüksek petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, ihracatının geçen yılki seviyelerin 1 milyon varil altına inerek bu ay günlük 6.6 milyon varile kadar düştüğünü açıkladı.