Piyasalar Fed'i bekliyor

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası FOMC toplantı tutanakları bu akşam açıklanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki gün süren FOMC toplantısı bugün sona eriyor. Toplantı sonuçları TSİ 21:00’de açıklanacak. 

Toplantıdan yeni bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak FED’in yapacağı açıklamalar piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Uzmanlar, ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesine rağmen, ülke ekonomisine dair zayıf verilerin Fed'in faiz artırma kararını öteleyeceğine yönelik beklentileri güçlendirdiğini belirtiyor. 

Fed öncesi büyüme verisi izlenecek

Fed kararı öncesinde saat 15:30'da ABD birinci çeyrek büyüme verisi yayımlanacak. 

Uzmanlar, sert kış koşulları ve liman grevleri nedeniyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 1 büyüdüğünü tahmin ediyorlar. 2014’ün son çeyreğinde büyüme ise yüzde 2.2 seviyesindeydi. 

Fed şu ana kadar ekonomiye dair değerlendirmesinde zayıf verilere çok fazla itibar etmeyerek, ekonominin ikinci çeyrekte toparlanacağına yönelik umutlu olduğunu belirtmişti. Ücretler ile enflasyonda yükselişin ipuçlarını gördüğünü belirtmişti.

Bugün, ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi’nin ekonomideki yavaşlamaya neyi gerekçe göstereceği merak ediliyor.

"Karar sıkıcı olacak"

Citi tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Fed'in karar anı yaklaşırken, yatırımcılar kararın son derece sıkıcı olacağını düşünüyorlar. Buna karşılık Fed'e göre ekonomi hakkında son derece nötr olan bir değerlendirme piyasa için son derece umut verici olabilir ki, bu da başlı başına bir risk. Biz bu durumun dolar ve tahvillere kısa vadede büyük bir destek vereceğini düşünmüyoruz, ancak verilerin Eylül ayında artırımına imkan verecek kadar iyileşeceğine dair Fed'in umutlu oluğunu gösterebilir" denildi.

Diğer taraftan, Bloomberg'in düzenlediği anket sonuçlarına göre, FED'in gösterge faizde artırıma gitmesi, yetkililerin ekonominin ilk çeyrekteki yavaşlamasının ardından, enflasyon ve istihdamı artırma çabaları ile birlikte, Eylül ayına kadar gerçekleşmeyecek.