Piyasalar kötü açıldı

ABD'den sonra Asya piyasalarında yaşanan dalgalanma yurtiçi piyasaların güne zayıf bir başlangıç yapmasına neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasalar, küresel piyasalarda yaşanan satışlara paralel olarak ekside açıldı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 113 puan düşüşle 75.690 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,15 oranında düşüş yaşadı. 

Dün akşam saatlerinde 2.99 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah 2.9975/2.9990 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.17 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1790/3.1809, 3.3500 civarında olan euro/TL ise 3.3605/3.3628 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrol fiyatları zayıflayan dolardan destek bulsa da devam eden aşırı arz ve ekonomik büyüme endişeleriyle beraber 40 doların üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah itibariyle 41,73 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, Asya hisselerinin değer kaybetmesi ve ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin Fed tarafından faizlerin yakın zamanda artırılacağı beklentilerini düşürmesiyle beraber bir önceki seansın kazançlarını tuttu. Spot altının ons fiyatı bir önceki seansta 1,367.33 dolara kadar yükselerek 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bu sabah 1,362.80 dolardan işlem gördü. 

Dış borsalarda son durum

Japonya'da piyasalara direkt olarak sağlanan parasal genişlemeden, mali teşvik önlemlerine geçilmesi konularının görüşülmesi piyasaları olumsuz etkiliyor.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) devasa varlık alım programından geri adım atabileceği endişeleri piyasalarda dalgalanma yarattı. 

Piyasalardaki aşağı yönlü hareketlenmeye katkı yapan gelişmelerden bir tanesi de Avrupa'daki stres testlerinin ardından banka hisselerinde yaşanan satışlar oldu.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 düşerek, bir yılın zirvesinden geriledi. Japon Nikkei endeksi de yendeki artışın yarattığı baskıdan dolayı yüzde 0.9 gerilerken, finans hisseleri yüzde 2.7 değer kaybetti.      

Wall Street'te de dün ekonomik veriler ve otomobil satışlarındaki zayıflığın ekonomik büyüme endişelerini artırmasıyla beraber endeksler son bir ayın en kötü gününü geçirdi.

Piyasaların gündemi

Özellikle bugün ABD'den gelecek olan ve Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi hakkında fikir verecek ADP özel sektör istihdam verisi, ABD ekonomisinin sağlığı konusunda bir fikir verecek. Son dönemlerde ABD'den açıklanan zayıf ekonomik veriler, Fed'in faiz artışlarını erteleyeceği beklentilerini güçlendirerek dolarda düşüşe ve risk iştahında artışa neden olmuştu.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli veriler arasında enflasyon rakamları bulunuyor.

Yurt dışında ise Almanya ve euro bölgesi hizmet PMI verileri, euro bölgesi perakende satışları, ABD ADP özel sektör istihdam verisi ve ABD hizmet PMI verisi bekleniyor.