Piyasalar nefesini tuttu!

Uzunca bir süredir yanıtı aranan "Fed eylülde faizi artıracak mı, artırmayacak mı?" sorusu perşembe günü cevabını bulacak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Son dönemde Fed ile yatıp kalkan piyasalar için kritik hafta geldi çattı. Piyasaların yanıtını uzunca bir zamandır aradığı "Fed eylülde faizi artıracak mı, artırmayacak mı?" sorusu perşembe günü cevap bulacak. ABD Merkez Bankası, sonucu merakla beklenen faiz toplantısını 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirecek.

Bir yanda ABD ekonomisine dair iyileşme kaydeden göstergeler, diğer yanda ise küresel çaplı belirsizlik... İşte bu nedenle Fed'in eylül toplantısında nasıl bir adım atacağı kestirilemiyor. Özellikle Çin'deki yavaşlama sinyalleri ve küresel büyümeye olası etkilerine dair kaygılar, Fed'in eylülde faiz artırımlarına başlayabileceği beklentisini zayıflattı.

Bazı analistlere göre; son dönemde finansal piyasalarda gözlenen oynaklık ve büyüme endişeleri nedeniyle Fed'in bu ay bir faiz artırımına gitme olasılığı tam olarak fiyatlamalara girmiş değil. Ancak sınırlı sayıda da olsa bazı analistler faiz artırımı beklentisini taşıyor. 

ABD'de, bu hafta çarşamba günü başlayacak ve perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde piyasalarda ise geçen hafta olduğu gibi dalgalı seyrin sürmesi bekleniyor. 

Fed'in faiz artırmıyla piyasalarda geçici bir dalgalanma bekleniyor. Ancak faiz artışını küresel büyümeyi baskılayıcı bir gelişme olarak görülmemesi gerektiği de düşünülüyor. 

Piyasa ilk faiz artışına nasıl tepki verir?

Fed'in bu ay faiz artırımına gitmesi piyasalarda sert hareketleri beraberinde getirmesi olası. Faiz artışı, öncelikle doların güçlenmesine neden olacak. TL de dahil olmak üzere gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskı daha da artacak. Güçlenen dolarla beraber emtia üzerindeki aşağı yönlü baskının da artması sürpriz olmayacak. Faiz artırımı deflasyonel bir adım olarak görüleceğinden altın fiyatlarının da olumsuz etkilenmesi muhtemel. Sonuç olarak dolar cinsinden fiyatlanan varlıklarda zayıflama görülecek ve para ABD'ye doğru kaymaya başlayacak.

 

Uğur CİVELEK
Meçhule giden rotalar ve yolcuları!

 

Serhat GÜRLEYEN
Fed, faizi artırmalı mı?