Piyasalar Rusya iddialarıyla terse döndü

Rusya'nın Türkiye'yi IŞİD ile ilişkilendiren iddiaları ve ABD verileriyle pozitif seyreden piyasalar bir anda eksiye geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'yi IŞİD ile ilişkilendiren iddialarının ardından TL'deki iyimserlik sona ererken; satışlarla karşılaşan BIST-100 endeksi de gün içindeki kazançlarını geri vererek eksiye geçti.

Ardından piyasalarda kayıpların hızlanmasında beklentilerden daha kuvvetli gelen ABD verileri etkili oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı, ellerinde petrol tankerlerinin Türkiye-Suriye sınırından geçtiğini gösteren uydudan çekilmiş fotoğraflar olduğunu ve gelecek hafta Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiğine dair enformasyon sunacaklarını açıkladı.

Rusya'nın açıklamasında, Türkiye Cumhurbaşkanı ve ailesinin IŞİD'in petrol ticareti işinin içinde olduğuna dair iddialar da yer aldı.

Açıklamaların öncesinde 2.88'in altında işlem gören ve hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösteren dolar/TL 2.8930'a kadar yükseldi. Dolar kuru, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.8891/2.8900 seviyesinde işlem görüyor.

Gün içinde 77.766 puana kadar çıkan Borsa İstanbul ise, 76.246 puana kadar gevşedi. Endeks, günü 390 puan (yüzde 0,51) düşüşle 76.394 seviyelerinde tamamladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Rusya'nın iddiaları piyasadaki iyimserliği azalttı. İddialar çok ciddi ve kişilere de suçlamalar getiriyor. Hafta başından beri görülen iyimserlik bu açıklamalarla ciddi azaldı" dedi.

Bankacılar ardından gelen güçlü ABD verilerinin de kayıpların artmasında etkili olduğunu belirttiler.

Rusya'nın açıklamalarının hemen öncesinde günün en yüksek seviyesi olan 77,766 puanda seyreden BIST-100 endeksi de açıklamanın ardından gelen satışlarla kazançlarını geri verdi.

ABD verilerinin de etkisiyle kayıplarını artıran endeks saat 16:36'da yüzde 0.4 düşüşle 76,506 puanda seyrediyor.

ABD'de bu yılın üçüncü çeyreğinde tarım dışı verimlilikteki artış beklentiler doğrultusunda yüzde 1.6'dan yüzde 2.2'ye revize edildi. Enflasyonun ve kâr baskılarının bir göstergesi olan ve Fed'in yakından takip ettiği birim işgücü maliyetinde üçüncü çeyrek için daha önce yüzde 1.4 artış olarak açıklanan veri ise yüzde 1.8 artışa revize edildi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, üçüncü çeyrekte verimlilikte artışın yüzde 2.2'ye revize edilmesini, işgücü maliyetindeki artışın ise yüzde 1.1'e gerilemesini bekliyorlardı.

ABD'de ADP tarafından açıklanan verilere göre, özel sektör istihdamı Kasım ayında 217,000 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD Ulusal İstihdam Raporu'nun 190,000 kişilik istihdam oluştuğunu göstermesini bekliyordu.

Geçen hafta TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından kâr realizasyonu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin yeniden hız kazanma olasılığı ve ECB'den olası bir gevşeme adımı ihtimali ile TL'de bugün öğle saatlerine kadar iyimser seyir yaşanmıştı.

Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı ve Cuma açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar yarın gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.10 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.09 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.06 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem saat 16:27 itibarıyla yüzde 10.15 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.51 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün ortalama bileşik faiz ise yüzde 10.46 oldu.