Piyasalarda 'Kuzey Kore' etkisi
Kuzey Kore'nin "hidrojen bombası" denemesinin ardından, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,93 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,19 düşüşle kapandı.
Küresel piyasalarda, geçen hafta etkisi azalan Kuzey Kore gerilimi, Kuzey Kore'nin "hidrojen bombası" denemesiyle yeniden gündeme geldi.
Kuzey Kore, yeni geliştirdiği kıtalar arası balistik füzeye yüklenebilecek bir hidrojen bombasını denediğini duyurdu. Bu hamle sonrasında ABD Başkanı Donald Trump, "Kuzey Kore'nin sözleri ve hareketleri ABD için düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor. Güney Kore, onlara söylediğim gibi, Kuzey Kore'yi yatıştırma görüşmelerinin bir işe yaramayacağı sonucuna varıyor, onlar tek bir şeyden anlar." ifadelerini kullandı.
Ülkenin geçen hafta Japonya'nın üstünden geçen yeni balistik füze denemesi sonrasında küresel piyasalarda gündeme gelen ancak etkisi azalan Kuzey Kore gerilimi, dünkü hidrojen bombası denemesiyle dünya gündeminde ilk sıraya yerleşti.
Altın ve petrol
Altının onsu bugün 1337,95 dolarla yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 52,78 dolardan güne başlamış ve gün içinde en yüksek 52,92 doları görmüştü. Bu sabah 52,62 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.45 itibarıyla yüzde 0,61 azalışla 52,30 seviyesinden işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili ise 47,29 dolardan alıcı buldu.
Uzmanlara göre, söz konusu gerilim petrol fiyatlarını oynak hale getirdi ve volatile yapı bir süre devam edecek.
Tarım dışı istihdamın etkisi sınırlı kaldı
ABD tarafından cuma günü tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasına karşın borsalar geçen hafta yükselişle kapandı. Dow Jones Sanayi Endeksi cuma günü yüzde 0,18, S&P 500 Endeksi yüzde 0,20 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,10 değer kazandı.
Avrupa'da ise cuma günü Euro Bölgesi’nde ağustos imalat sanayi PMI 57,4 seviyesinde gerçekleşerek beklentiler dahilinde gerçekleşti. Geçen haftayı Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,11 değer kazancıyla kapatırken, Fransa'da CAC 40 endeksi haftayı yatay seyirye tamamladı. Avrupa'da bugün Euro Bölgesi'nde eylül Sentix yatırımcı güveni ve temmuz ÜFE verileri takip edilecek.
Japonya ve Güney Kore'de kayıp
Asya'da Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi sonrasında Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,93 azalışla kapandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi de kapanışa yakın yüzde 0,14 değer kazancıyla seyrediyor. Güney Kore'de Kospi endeksi de günü yüzde 1,19 kayıpla tamamladı.
Kurban Bayramı tatili nedeniyle kapalı olan yurt içi piyasalarda ise işlemler yarın yeniden başlayacak. Analistler, haftanın ilk işlem gününde Kuzey Kore geriliminin izleneceğini ve yurt içinde yarın açıklanacak ağustos ayı enflasyon verisinin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklenebileceğini kaydetti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 Euro Bölgesi eylül Sentix yatırımcı güveni
12.00 Euro Bölgesi temmuz ÜFE