Piyasalarda Noel sonrası ralli

ABD'de yatırımcılar Fed başkanının "güvende" olduğu konusunda ikna edilmeye çalışılıyor. Dün petrol fiyatlarındaki yükselişin de desteğiyle ABD borsaları ralli yaptı ve tarihinin en iyi günlük artışlarını kaydetti. Bugün Avrupa piyasaları işlemlere açılacakken dolar/TL 5.30'un hemen altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yılın son günlerinde piyasada hacimler oldukça düşük kalırken, dolar/TL 5.30 seviyesinin hemen altında. Noel tatilinin ardından Avrupa'da işlemlere ise bugün başlanacak.

Dün 5.27-5.31 dar bandında sakin bir seyir izleyen kur, bu sabah güne 5.27 civarında başladıktan sonra saat 09:36'da yukarı yönde 5.2966'dan alıcı buldu. Aynı saatte euro/TL 6.0399 seviyesindeydi. Dolar endeksi ise dün sabah bulunduğu 96.59 seviyesinden 96.85'e yükseldi.

Dolar, ABD ticaret ekibinin Çinli yetkililerle görüşmek üzere 7 Ocak haftasında Pekin'e gideceğine ilişkin haberlerden destek buldu. Ayrıca, ABD'de Noel dönemi satışlarının bir yıl öncesine göre yüzde 5.1 artışla 850 milyar dolara ulaşması ve böylece altı yılın en güçlü kazanımını kaydetmesi de piyasaya olumlu yansıdı.

Dow günlük artış rekorunu kırdı

Wall Street'in, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e yönelik eleştirilerinden duyduğu tedirginliği yatıştırmaya çalışan Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kevin Hassett'ın Fed Başkanı'nın işini kaybetme riski ile karşı karşıya olmadığını ve Trump'ın Hazine Bakanı Mnuchin'den memnun olduğunu söylemesi ABD piyasalarına destek oldu.

New York borsası, Noel tatili sonrasında ralli yaparak son dönemdeki sert kayıpların bir kısmını geri aldı. Kapanışta, Dow Jones 1,086 puan (yüzde 5) primle tarihindeki en büyük günlük artışı kaydetti. S&P 500 116,60 puan (yüzde 4,96) kazançla ve Nasdaq 361,44 puan (yüzde 5,84) yükselişle 2009 yılından bu yana en iyi günlük performanslarını sergiledi.

ABD'nin ardından Asya hisseleri primli

Endekslerin son dönemdeki sert satış dalgasını kırmasına, güçlü gelen tatil dönemi harcamaları ve petrol fiyatlarındaki sert artış yardımcı oldu.

Öte yandan ABD hisselerindeki yükseliş Asya piyasalarını da yukarı taşıdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 artışla sekiz haftanın dip seviyesinden toparlandı. Japonya'da Nikkei yüzde 3.94, Çin'de Shanghai yüzde 0.56 ve Güney Kore'de Kospi yüzde 0.22 prim yaptı.

Dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 90.680 ila 91.390 puan arasında dalgalandıktan sonra günü önceki kapanışına göre yüzde 0.19 artışla 91 bin seviyesinden tamamlamıştı.

Petrol fiyatı sert yükseldi

Brent petrolün varil fiyatı dün 50 dolar seviyesinden 5 dolar artışla 55,50 dolarlara tırmandı. Brent bu sabah 55 doların hemen altından işlem görüyor.

Dün, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei, daha önce günlük 1.2 milyon varil üretim kısıntısına gitmeyi kararlaştıran OPEC ve müttefik üreticilerinin bunun fiyatları dengelemede yetersiz kalması halinde olağanüstü bir toplantı yapmaya ve ne yapılması gerektiğini tartışmaya hazır olduklarını söylemişti.

Beyaz Saray: Fed Başkanı Powell Beyaz Saray: Fed Başkanı Powell "güvende"