Swap ihalesine 1.26 milyar dolar teklif geldi

TCMB 1.25 milyar dolar olarak açtığı TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde teklif tutarı 1.26 milyar dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da tanımlanan 1.25 milyar dolar olarak açtığı TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1.25 milyar dolar verdi, teklif 1.26 milyar dolar oldu.

TCMB ihalede TL faizini yüzde 12.25'te, dolar faiz oranını ise yüzde 1 seviyesinde tuttu.

Son dönemde Londra ile TCMB'nin uyguladığı faiz farkının oldukça daralması ve arbitraj imkanının da azalması nedeniyle swap ihalelerine talepler azalmış durumda.

Öte yandan TCMB ihalelere ihale tutarının sekiz katına varan rekor talepler gelmesi ardından 12 Mayıs'ta bankalara gönderdiği bir yazı ile ihalede teklif tutarını toplam ihale tutarının yüzde 30'u ile sınırlamıştı.

İlk ihaleyi yüzde 8 faiz oranı ile açan ve sonraki her ihalede TL faizi kademeli olarak artıran TCMB, son olarak 27 Nisan'da TL faizi 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e çekti.

TCMB ilk olarak 18 Ocak'ta 500 milyon dolar tutarında TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açmış, kademeli olarak yükselttiği tutarı son olarak 6 Nisan'da 250 milyon dolar artırarak 1.25 milyar dolara çekmişti.

Bankaların TCMB'ye bugün 1.25 milyar dolar tutarında dönüşü bulunuyor.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.