TAV hisselerinde baskı sürebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesini kazanamayan TAV Havalimanları Holding'in hisseleri sert şekilde gerilerken, şirket hisselerinin yeni ve büyük ölçekli projeler kazanana kadar baskı altında kalabileceğini belirten analistler üçüncü havalimanını değerleme modellerine koymamaları nedeniyle şu aşamada fiyat hedeflerinde değişiklik yapmadılar.

Üçüncü havalimanı ihalesinin favorisi olarak görülmesi nedeniyle TAV hisselerinde fiyatlanan beklentilerin sona ermesiyle şirket hisseleri sert şekilde değer kaybediyor. Hisseler Cuma günü taban fiyata inmesinin ardından bugün ilk seansta da yüzde 7.2 değer kaybederek yeniden taban fiyat olan 10.95 liraya geriledi. Bazı analistler fiyatın 9 liralı seviyelere kadar geri çekilebileceğini tahmin ediyor.

TAV Havalimanları Holding hisseleri bu yıl en düşük 9.16 lira, en yüksek 13.40 lirayı görürken, yılbaşından bu yana yüzde 30 değer kazanmıştı.

Analistler, TAV'ın Atatürk Havalimanı sözleşmesinde 2018 yılından sonraki yıllar içinişletme hakkının tazmini konusunda da belirsizlik bulunduğuna dikkat çekiyor.

TAV için 13.5 lira fiyat hedefi bulunan Burgan Yatırım Analisti Burak İşyar, "Bir süre daha olumsuz havanın süreceğini düşünüyorum. Hem zaman hem de hisse fiyatı açısından. Hisse sene başında 9 lira civarındaydı. Tam o seviyelere kadar düşmeyebilir ama öğleden sonra da taban yapacaktır hisse. 2018'den sonra İstanbul Atatürk Havalimanı bu şirkette olmayacak. Buna karşı TAV diğer tarafları büyütmeye çalışacaktır, başka ülkelerde veya şehirlerde agresif olmaya çalışacaktır" dedi ve ekledi:

"Şu andaki yapıda net aktif değerin yüzde 65'i İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan oluşuyor. Devlet 2018 sonrası için zararını kompanse edeceğini açıkladı ama ne kadar eder bilmiyorum. Hissedeki düşüş bir miktar daha devam eder ama bu yıl TAV'ın finansal sonuçları bence bu yıl iyi olacaktır. Yüzde 20 civarında bu yıl bir kar artışı bekliyoruz. Aylık datalar da iyi geliyor. Bir yerden sonra hisse fiyatı da toparlanacaktır."

Yapı Kredi Yatırım'ın konuya ilişkin hazırladığı raporunda, "Piyasadaki yaygın beklenti TAV'ın kazanacağı yönündeydi. ADP'nin bir yıl önce şirkete ödediği fiyat (hisse başına 11.1 TL) gözönüne alındığında ve mevcut işlem seviyelerine bakıldığında piyasanın üçüncü havalimanını TAV hisselerinde fiyatladığına inanıyoruz. Bu nedenle hisse fiyatı TAV'ın ihaleden çekilmesine sert şekilde tepki verdi. İstanbul Atatürk Havalimanı şirketin önde gelen operasyonlarını oluşturduğu için hisseye ilişkin olumsuz görünüm kısa vadede devam edebilir. Atatürk Havalimanı TAV'ın değerlemesinin yaklaşık yüzde 60'ını oluştururken, duty free operasyonlarının da önemli bir katkısı bulunmakta" denildi.

Yeni projeler izlenecek

Bir sektör analisti, ihalenin ardından TAV için hedef fiyatlarda belirsizlik oluştuğunu belirterek, "TAV'a 2018 yılından sonra ne ödeneceği belirsiz. Hisse bu seviyelerden bir miktar daha gerileyebilir. Şirketin gireceği yeni projeler konusunda iki çekincem var. Proje alabilmek için aşırı agresif olmaları. Yurtdışında hangi projelerin alınabileceği de soru işareti oluşturuyor. Hisselerde düşüş 9-9.5 TL'lere kadar devam edebilir" dedi.

TAV için 15.80 lira fiyat hedefini değiştirmeyen TEB Yatırım Analisti Alper Paksoy, "TAV hisselerindeki düşüşün psikolojik olduğunu düşünüyorum. Nereye kadar düşeceğini kestirmek bu nedenle güç. Ancak biz daha önce yaptığımız değerlemelerde bitmemiş projeleri değerlemelerimizin içine koymamıştık. Şirketin alacağı başka projelere var, dünyada tek havalimanı İstanbul değil.Ortadoğu'da inşaatı süren özelleştirme sürecine girecek Türki cumhuriyetlerde, eski Sovyet cumhuriyetlerinde, Afrika'da hatta Amerika'da birçok havalimanı var" dedi.

İş Yatırım 12 aylık fiyat hedefini 12.40 TL ile değiştirmezken, TAV'ın gelişmekte olan ülkelerdeki rakiplerine göre daha düşük çarpanlarla işlem gördüğünü belirtiyor.

'İhaledeki fiyat TAV açısından değer yaratmayabilirdi'

Bazı analistler ise TAV'ın 'her ne pahasına olursa olsun' ihaleyi kazanmak için agresif davranmamış olmasının şirket için olumlu olduğu görüşünde.

TAV için 11.80 TL fiyat hedefi bulunan Finansinvest'in konuya ilişkin notunda, "Üçüncü havalimanı için taslak değerlememiz, mevcut fiyatın bu proje için değer yaratmadığına işaret ediyor. Bu nedenle ihaleyi almamış olması TAV açısından avantajdır. Atatürk Havalimanı'nın şirketin 2012'deki yolcu trafiğinin yüzde 64'ünü oluşturması nedeniyle hisse performansı oldukça olumsuz etkilenecektir. Yeni ve büyük projeler alana kadar TAV hisse performansı baskı altında kalabilir" denildi.