Yabancı hisse sattı, DİBS aldı

Geçen hafta net 55 milyon dolarlık hisse senedi ve 8,9 milyon dolarlık ÖST satan yabancı, 269 milyon dolarlık DİBS alımı gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı.

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 30 Aralık-6 Ocak yeni yılın ilk haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 55 milyon dolar net satış yaparken, DİBS’te (tahvil) repo dahil (repo –180 milyon dolar) 269 milyon dolar net alış yaptı.

Geçen hafta BIST yüzde 1,32 gerilerken, 10 yıllık faizler ise 14 pips düşerek geçen haftayı yüzde 11,28 seviyesinden kapattı. Dün 11,98 ile son 5 yılın en yüksek seviyesini gören 10 yıllık tahvil faizleri bugün artan risk iştahı ile 11,44’e sert düşüş gerçekleştirdi.

Tahvildeki çıkış sona erdi

Yabancıların 2016 yılında hisse senedi toplam girişi 788 milyon dolar olurken, DIBS’te ise bu rakam 865 milyon dolar olmuştu. 2016 yılında hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 1.653 milyon dolar oldu. En dikkat çeken veri Moody’s not indirimi sonrası tahvil’de oluşan güçlü yabancı çıkışı 3 milyar seviyesine ulaştıktan sonra son iki hafta da tahvilde oluşan yabancı girişi dikkat çekiyor.

Şeker Yatırım'dan yapılan değerlendirmeye göre; bu görüntü tahvilde Moody’s sonrası oluşan çıkış trendinin sona ermiş olabileceğine işaret ediyor. Son bir ayda yüzde 19 seviyesi altına düşen DİBS yabancı payı son iki haftaki girişle yüzde 19,16 seviyesine hafif yükseliş gerçekleştirdi. Tahvildeki çıkışın sonlanması faizlerdeki yükselişin sona erdiğine işaret edeceği için orta vade için piyasalar açısından pozitif bir işaret olacaktır.

Borsadaki çıkış endeksi yüzde 1,3 düşürdü

BIST’te ortalama 100 milyon dolar civarındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık yüzde 1’lik değişime neden oluyor. 2016 yılı itibarıyla hisse senedindeki 788 milyon dolarlık girişe paralel olarak BIST’in yılı yüzde 8,94 yükselişle kapatmıştı. Bu hafta ise 55 milyonluk çıkışın biraz üzerinde endeks haftayı yüzde 1,32 düşüşle kapattı.

BİST Yabancı Payı

Yabancı payı geçen hafta yüzde 63,22 (yabancı payı T-3’deki oranı yani Pazartesi takasını göstermektedir) seviyesinden bugün itibarıyla yüzde 63,08’ye geriledi. Yabancı payı 2016 yılında en düşük yüzde 61,46 seviyesini görürken, en yüksek yüzde 64,62 seviyesine çıktı.

Yabancı payının yüzde 63,5 üzerine çıkması orta vade için BIST’te yükselişin devam edebileceğine yönelik güçlü bir işaret olarak yorumlanıyor. Son dönemde endekste oluşan yükselişin yabancı oranındaki yükselişle paralel gerçekleştiği görülüyor. Bu da orta vadede yabancı yabancı girişi ile birlikte BIST’te yükseliş trendinin devam edebileceğine işaret ediyor. Yabancı payının tekrar yüzde 62,80 altına gerilemesi ise kısa vade için BIST’te tekrardan dip arayışının oluşabileceğinin işareti olacak.