Yeni not artışının eli kulağında!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kasım ayında Fitch'ten 'yatırım yapılabilir' not alan Türkiye, Moody's ile de muradına geç de olsa erdi. Japon JCR ve Kanadalı DBRS de Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' statüsüne çekti. Gözler şimdi ise S&P'ye çevrilmiş durumda.

Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, Fitch ve Moody's'in ardından Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR) Türkiye'nin kredi notunu artırmasının ardından yeni not artışları gelebileceğini belirtti. Akçay, "Yeni not artışı gelecek. Eli kulağında diye düşünüyorum. Yapmış olanların da Türkiye'nin reytingini daha yukarıya çekmesi mümkün" dedi.

AA muhabirine JCR'nin, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Akçay, bu gelişmenin o bölgenin kurumsal yatırımcıları için önemli gösterge olacağını, bölgeden Türkiye'ye ciddi bir talep olduğunu söyledi.

Akçay, Türkiye'nin not artırımlarıyla ilgili beklentilerinin biraz daha gerçekçi olması gerektiğini ifade ederek, "Bu not artışları geldi diye, Türkiye'nin kapısında bekleyen milyarlarca dolarlık yatırımın sel gibi içeriye gireceğini beklemek çok doğru değil. Bu yatırımcılar dünyadaki faiz normalleşmesi başladığı zaman, yukarı hareket faizler olduğunda Türkiye'nin ne reaksiyon vereceğini de görmek isteyecekler" diye konuştu.

Türkiye'ye gelmesi konusunda yatırımcıyı tutan noktanın dünyada ne olacağını biraz daha görmek istemesinden kaynaklandığını vurgulayan Akçay, " Bu ortamda Türkiye'nin reaksiyonunu tekrar görmek istiyorlar" dedi.

MB piyasayı terbiye etti

Akçay, potansiyel olarak Türkiye'ye çok ciddi bir giriş olacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Türkiye riskini düşürmeyi beceremezse beklediğimiz kadar giriş de göremeyebiliriz. Ancak bunu yapabildiğimiz takdirde girişlerin çok yoğun olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası'nı (MB) çok başarılı buluyorum. MB'ye başından destek gelmiş olsaydı onların da işi çok kolay olacaktı. Ancak 1-1,5 yıl destek gelmedi. Herkes artık MB'yi anlıyor ve destekliyor. MB'nin piyasayı önemli ölçüde terbiye ettiğine inanıyorum."

Akçay, yeni not artışları beklediğini vurgulayarak, "S&P'den yeni not artışı gelecek. Eli kulağında diye düşünüyorum. Yapmış olanların da Türkiye'nin reytingini daha yukarıya çekmesi mümkün. Eğer Türkiye'nin dış ticaret dengesinin bozulmadığını görürlerse yeni not artışları gelecek" şeklinde konuştu.

Kritik noktanın Türkiye'nin dış ticaret dengesi olduğunu dile getiren Akçay, bu durumun MB için de geçerli olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin son açıklamalarına da değinen Akçay, "Likiditenin çok kolay çekilmeyeceği kanaatindeydim. Son açıklamayı onun teyidi olarak görüyorum. Bu bol likidite ortamının 2-3 yıl daha süreceği kanaatindeyim. Geriye çekilme de yavaş olacak. Bu bizim gibi piyasalar için iyi bir şey" şeklinde konuştu.

[PAGE]

"Not artırımını bekliyorduk, sürpriz olmadı"

Yapı Kredi Yatırım Baş Yatırım Stratejisti Murat Berk de uzun zamandır Türkiye'nin notunun artırılması beklediklerini vurgulayarak, kararın sürpriz olmadığını söyledi.

S&P ile ilgili şu anki durumun durağan olarak görüldüğünü dile getiren Berk, "S&P'den bir not artışı gelecek. İki büyük reyting şirketinden not artışı geldiği zaman gerçek anlamda yatırım yapılabilir kategoride sayılıyorsunuz. Bundan sonra diğerlerinden artırım gelse de gelmese de Türkiye yatırım yapılabilir ülke kategorisinde artık" diye konuştu.

Berk, not yükseltilmesiyle gelecek portföy yatırımlarının artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yurt dışı borçlanma maliyetlerinin aşağı çekilmesi yurt içi borçlanma maliyetlerini de olumlu etkiliyor. Not artırımının en olumlu etkilerini daha çok yurt dışı borçlanma harcamalarının azalmasında görebiliyoruz. Özellikle şirket, ülke bonosu açısından da çok olumlu."

Japon borsasındaki hızlı düşüşe de değinen Berk, Japon bonolarındaki volatilitenin çok arttığını iki ay içinde iki katına çıktığını söyledi.

Berk, bu yükselişin Japonya gibi gelişmiş bir ülke için son derece ciddi bir hareket olduğunu ifade ederek, bunun yarattığı volatilitenin özellikle marjlı işler yapan yatırımcıların pozisyon kapamasını beraberinde getirdiğini kaydetti.

"Not artırımında en olumlu etkiyi bonolarda göreceğiz"

Yapı Kredi Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Volkan Kızıltan ise not artışının olumlu bir hava yaratığını belirterek, şunları kaydetti:

"Not artırımın akabinde hisse senedinde 3-6 aylık periyotta bir düzeltme ve kar satışı görülecek. Not artışından sonra Türkiye bir çok yabancı fonun radarına girdi. Uzun vadede hisse senetlerine daha da olumlu yansıyacak. Yine uzun vadede Türk lirasını destekleyeceğini düşünüyorum. Not artırımında en olumlu etkiyi bonolarda göreceğiz. Çünkü Türkiye'nin yurt dışında kredibilitesi artık artmıştır. Daha fazla para ve yabancı girişinin olacağını görüyoruz."

Kızıltan, not artışında son 10 yılda yaşanan siyasi istikrarın yanı sıra, çözüm sürecinin de son derece etkili olduğunu belirterek, "Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. Onun verdiği bir canlılık var. Avrupa, önümüzdeki yıllarda Avrupa'yı kurtaracak canlılığı bile Türkiye'den bekliyor" dedi.