'AB ile bütünleşme unutulmamalı'

İKV Başkanı Zeytinoğlu, darbe girişimiyle birlikte AB ile olan ilişkilerimizin arka plana itildiğini belirterek ilişkilerin yeniden hızlanması gerektiğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 15 Temmuz’da Türkiye’de yaşanan darbe teşebbüsünün AB ile ilişkilerin arka plana düşmesine yol açtığını kaydetti. Zeytinoğlu, girişimin soruşturulup, suçluların yargıya teslim edilmesinin ardından demokratik sistemin olağan akışına dönmesiyle birlikte, AB ile ilişkilerin tekrardan hızlanması gerektiğini aktardı. 

İKV’nin 54’üncü Olağan Genel Kurulu, İKV Başkanı Zeytinoğlu, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete ve çok sayıda İKV üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kurulun açılışında konuşan Zeytinoğlu, 15 Temmuz akşamı devlet ve hükümete yönelik hain darbe girişiminin, Türk milletinin her kesimi tarafından demokrasiyi korumak adına gösterilen mücadele sayesinde önlendiğini söyledi. Zeytinoğlu, bundan sonra da bu tür girişimlerin gerçekleşmemesi ve devlet içine yerleşmiş ihanet şebekelerinin kökünün kazınması için gerekli adımların atılacağını vurgulayarak, “İKV olarak bu çabalarında devlet ve hükümetimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Beklentimiz, bu olağan dışı dönemi bir an önce atlatarak, demokratik sistemi tüm kurumları ve prensipleri ile rayına oturtmak ve Avrupa Birliği (AB) bütünleşme sürecine kaldığımız yerden devam etmektir. AB ile mülteci anlaşması ve vize serbestliği süreciyle yeniden canlanan ilişkilerimizi geliştirmeyi ve ekim ayında gerçekleşmesini umduğumuz vize serbestliği takvimine yeniden işlerlik kazandırmayı umuyoruz” dedi. 

Zeytinoğlu, İKV olarak AB hakkındaki bilgi açığını gidermeyi, kamuoyu ve iş dünyasını son gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerine ve bütünleşme sürecine katkı sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmelere ilişkin de bilgi veren Zeytinoğlu, şu görüşleri paylaştı: “Gerek mülteci krizinin iki taraf için de bir kazan-kazan durumuna yol açacak şekilde çözümlenmesi gerekse vize serbestliğinin sağlanmasının, Türkiye-AB ilişkileri üzerinde yapacağı olumlu etki İKV olarak sıklıkla vurguladığımız konular arasında yer aldı. Yaşanan son olaylar, AB ile ilişkilerin arka plana düşmesine yol açsa da darbe girişiminin soruşturulması ve suçluların yargıya teslim edilmesi sonrasında, demokratik sistemin olağan akışına geri dönmesi sonrasında AB ile ilişkilerin Gümrük Birliği’nin revizyonu, vize serbestliği ve müzakere süreci çerçevesinde yeniden hızlanmasını bekliyoruz. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu çerçevesinde de müzakerelere ön hazırlık olarak çalışmalar devam etti. AB ve Türkiye tarafı etki analizi çalışmalarını gerçekleştirdi. İKV olarak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinin ilgili sektörler üzerindeki olası etkilerini ortaya koymak için etki analizi projeleri yürütmekteyiz.” 

Toplantının açılışında konuşan iş dünyası temsilcileri de darbe teşebbüsünü kınadı. İş dünyası temsilcileri, yurtdışındaki muhataplarına Türkiye’de yaşananlarla ilgili sağlıklı bilgi aktarıp, bilgi kirliliğinin önüne geçmek için çalıştıklarını anlattılar.

AB üyeliğine destek yüzde 75.5’e çıktı

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, AB desteğini ölçen kamuoyu araştırmasının ikincisini bu sene gerçekleştirdiklerini, 23-24 Nisan tarihlerinde, 18 şehirde 1254 kişi ile yüz yüze yapılan anket sonuçlarının oldukça ilginç bulgular ortaya koyduğunu aktardı. Kamuoyunda AB üyeliğine desteğin geçen seneye göre 13 puan artarak yüzde 75.5 düzeyine çıktığını anlatan Zeytinoğlu, “Bu yüksek oran, AB sürecine ve yapılacak reformlara da kamuoyunun büyük ölçüde destek verdiğini ortaya koyuyor. AB üyeliğinin yakın süreçte gerçekleşeceğine yönelik beklenti ve inancın ise düşük olduğunu gördük. Katılımcıların sadece yüzde 35.6’sı bu yönde olumlu bir beklentiye sahip. Buradan da AB üyeliğinin gerçekleşeceğine dair inancın yeniden güçlenmesi için hem Türkiye olarak bizim hem de özellikle AB’nin atması gereken önemli adımlar olduğunu görmüş olduk” değerlendirmesinde de bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir