'AP'nin kararı iftiradan öteye geçmiyor'

AB Bakanı Bozkır, AP'nin 1915 olaylarıyla ilgili kararını değerlendirirken, "Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, AP bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nun bugün 1915 olayları konusunda kabul ettiği karara ilişkin olarak, "Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, AP bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir" dedi.

Bozkır, yaptığı yazılı açıklamada, kararın tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmadığını ve bu tür kararların, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu ifade etti. Yüz milyonlarca Avrupalı'yı temsil eden AP başta olmak üzere parlamentoların görevinin tarih yazmak değil, Avrupa’da bugün karşı karşıya olunan sınamalar karşısında gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmek olduğunu vurgulayan Bozkır, "Avrupa Parlamentosu bugün aldığı kararla geçmişte çekilen acılar arasında seçici bir bakış açısıyla ayrımcılık yapmış, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimi görmezden gelmiş, sadece Ermeniler'in acılarını öne çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.

Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmanın bir insanlık vazifesi olduğunun altını çizen Bozkır, ancak, bunun Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkati çekti. Bakan Bozkır, Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan olayların herkesin ortak acısı olduğunu kaydetti. 

Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduklarını ve bu çağrının geçerliliğini koruduğunu hatırlatan AB Bakanı Bozkır, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Ermenistan ile 2009 yılında protokoller imzaladık. Ancak bu protokoller de onaylanmadan Ermenistan Parlamentosu’ndan çekilmiştir. Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, Avrupa Parlamentosu bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Avrupa Parlamentosu’nun kullandığı 'soykırım' ifadesi hukuki bir kavramdır. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek, iftiradan öteye geçmemektedir.

Avrupa Birliği’nin, II. Dünya Savaşından çıkan Avrupa’da barış, dostluk ve işbirliğini yerleştirmek ve geliştirmek için kurulduğu dikkate alındığında, tarihten husumet çıkarmaya hizmet eden bu karar, Avrupa Birliği’ni kuran devlet adamlarının hedefleriyle de bağdaşmamaktadır.

Avrupa Parlamentosu’nun, kendisini tek yanlı Ermeni anlatımının etkisinden kurtararak, enerjisini bugün Avrupa için en büyük tehdit haline gelmiş olan radikalizm, hoşgörüsüzlük ve etnik-dini ayrımcılık gibi meselelere yöneltmesi bütün Avrupalılar için daha yararlı olacaktır."

Volkan Bozkır, açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl 23 Nisan'da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 20 Ocak'ta yayımladığı tarihi mesajların Avrupa’da ortak geleceğin inşası için Avrupa Parlamentosu’na yol gösterici nitelikte olduğuna dair inancını da ifade etti.

AP, bu akşamki oturumunda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye'ye Ermeni tezlerini kabul etmesi çağrısı yapan bir karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etmiş