'Cilvegözü'nden geçişler 3 katına çıkabilir'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'dan geçişlerin Suriye'deki durum netleştikten sonra 2'ye 3'e katlanabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü Sınır Kapısı'yla ilgili, "Biz inanıyoruz ki Suriye'deki iç karışıklıklar ve durum netleştikten sonra, bu kapı gerek Hatay, gerek Türkiye için ithalat ve ihracat noktasında önemli görevler ifa edecek. Günlük şu an 200 civarında olan geçişimiz bir anda 2'ye 3'e katlayabilir." dedi.

Tüfenkci, Hatay'daki programı kapsamında Cilvegözü Sınır Kapısı'nda basına kapalı olarak, Hatay Valisi Ercan Topaca ve diğer yetkililerle Gümrük Kapısı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Mehmet Eriş'ten bilgi aldı. Daha sonrasında gazetecilere açıklama yapan Tüfenkci, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın hem Hatay, hem Suriye hem de Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı istenilen verimin ve çalışmanın ortaya konulamadığını ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ancak, kontrollü şekilde ara bölgeler ihdas edilerek insani yardım ve bir takım ticari emtiaların geçişi kontrollü şekilde sağlanmış oluyordu. Reyhanlı'da ciddi bir saldırı oluşmuştu. Onun için bu sahalardaki güvenlik de çok önemli. Burada Vali Ercan Topaca'ya teşekkür ediyorum. Buraların dizaynı ve güvenliği konusunda ciddi çalışmalar yaptılar. Şu anda güvenliğin maksimum olduğu saha, sınır kapımız olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bundan sonra buradaki iş akışının hızlandırılması noktasında neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yapacağız. Biz inanıyoruz ki Suriye'deki iç karışıklıklar ve durum netleştikten sonra bu kapı gerek Hatay, gerek Türkiye için ithalat ve ihracat noktasında önemli görevler ifa edecek. Günlük şu an 200 civarında olan geçişimiz bir anda 2'ye, 3'e katlayabilir. Bununla ilgili valiliğimiz tır parkı gibi ikinci bir saha oluşturma noktasındaki projeleriyle bu kapasiteyi arttırma noktasında çalışmalarını yapmış oldular. Biz de bu çalışmaları bakanlık olarak destek vereceğiz."

Hem kapının dizaynı, hem de sahaların Türkiye'ye yakışır şekilde peyzaj çalışmalarıyla beraber modern bir ülkeye girildiği hissinin verilmesi gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, bu konuda çalışanları kutladığını kaydetti.

Tüfenkci ve beraberindekiler aktarma bölgesinde de incelemelerde bulunarak, yetkililerden yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Tüfenkci daha sonra, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi tarafından bir düğün salonunda verilen yemeğe katılarak, vatandaşlarla bir araya geldi.